USTANOVITELJ ITALIJANSKE LIGE MORA V ZAPOR: Zlorabil 40 milijonov državnega denarja

Svet

Ustanovitelja stranke Liga, ki je trenutno druga najmočnejša stranka v vladi v Rimu, Umberta Bossija so v ponedeljek na sodišču v Genovi zaradi poneverjanja strankinega denarja obsodili na leto dni in deset mesecev zapora, poročajo italijanski mediji. Bossi se bo verjetno pritožil na kasacijsko sodišče.


Umberto Bossi
 
Ponedeljkovo sodbo je izreklo prizivno sodišče, na prvostopenjskem je bil 77-letni Bossi, ki je senator, leta 2017 obsojen na dve leti in šest mesecev zapora. Po pričakovanjih se bo nekdanji šef stranke, nekdaj poimenovane Severna liga, obrnil še na na vrhovno oz. kasacijsko sodišče in šele tedaj bo sodba pravnomočna, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Preiskavo proti Bossiju so sprožili leta 2011, ob njem pa so sodili tudi nekdanjemu blagajniku stranke Francescu Belsitu, ki je bil obsojen na tri leta in devet mesecev zapora. Vsem obtoženim očitajo, da so med letoma 2008 in 2010 na račun države zlorabili 40 milijonov evrov.

Sodišče je razsodilo, da mora Liga državi vrniti 49 milijonov evrov. Ta zahtevek je stranko, ki jo danes vodi italijanski notranji minister Matteo Salvini, spravil v finančne težave, zato se je s sodiščem dogovorila za vračanjem po obrokih v višini 600.000 evrov letno.

Bossi je v 80. letih minulega stoletja ustanovil Severno ligo, krmilo stranke pa je moral zapustiti aprila 2012, ko je izbruhnil škandal zaradi zlorabe strankinega denarja. Stranko, ki se sedaj imenuje zgolj Liga in ki je svojo separatistično preteklost zamenjala za nacionalizem in nastrojenost proti migrantom, od leta 2013 vodi 45-letni Salvini. Od junija Liga z Gibanjem petih zvezd oblikuje vlado.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija