Ustanovil se je ESS obalno-kraške regije

Koper

Ekonomsko-socialni svet obalno-kraške regije sestavljajo občine Koper, Divača, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica, Izola, Komen, Piran in Sežana, sežanska območna obrtno-podjetniška zbornica in Primorska gospodarska zbornica iz Kopra ter Območna organizacija ZSSS Primorska ter Notranjska in Obalna sindikalna organizacija KS 90.

Regijski ESS so sicer ustanovili že pred dvema letoma in pol, a do zdaj še ni zaživel, je pojasnil predsednik KS 90 in po novem tudi sekretar ESS Peter Majcen. Kot je ugotavljal, obstaja veliko problematik, o katerih bi se morali skupaj pogovarjajo sindikati, delodajalci in lokalne skupnosti s tega območja.

(Od leve proti desni) Koprski podžupan Danijel Cep in Peter Majcen 

Na ta način bi lahko ustvarili "dodaten pritisk ali potenciranje interesov, ki jih imamo na tem področju, proti centralizmu v Ljubljani". Glede možnosti zaposlovanja v regiji, ki je bila osrednja tema današnjega srečanja, je Majcen kot eno od možnosti navedel ekonomsko cono, "za katero bi želeli in prav gotovo se strinjamo vsi na tem področju, da bi jo bilo vredno in potrebno ohraniti". O preostalih problemih se bodo pogovarjali na naslednjih sejah, ki naj bi potekale v rednih presledkih.

"Funkcioniranje ekonomsko-socialnega sveta je pač pomembna zadeva za razvoj in tukaj mislimo, da vsi trije, predstavniki delodajalcev, delojemalcev in lokalne skupnosti, morajo najti konsenz na marsikaterem področju, da lahko boljše zastavimo program za naprej," pa je ocenil direktor Primorske gospodarske zbornice Tomaž Može.

Zaposlenost pada že pet let

Če gospodarske napovedi kažejo na ponovno rast gospodarstva šele v letu 2015, pa trga dela spremembam v gospodarstvu ne sledi tako hitro, zato bi se gospodarska rast na stanje na trgu dela poznala šele v letu 2016, je v svoji predstavitvi poudarila direktorica območne službe Zavoda RS za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

Kot je spomnila, je zaposlenost v regiji vse od leta 2008 strmo padla, stopnja brezposelnosti, ki je sicer nižja od državnega povprečja, pa se bo v prihodnjem letu dvignila na 13,6 odstotka. Med izzivi za naslednje leto je še posebej izpostavila naraščanje dolgotrajne brezposelnosti, brezposelnost mladih, staranje prebivalstva ter poklicna neskladja na trgu dela.

Deli novico:

sveti jurij |  18 .12. 2013 ob  18: 09
Kje pa je cvet primorskega gospodarstva Časar,Černigoj , Bavčar?
sds |  16 .12. 2013 ob  18: 25
popoviću, piše se knjiga, kako si zajebal koprčane, in se dogovoril z udbaši za tvoj pripor... erjavec in kompanija, .. pride vse na dan brez skrbi
strmčnik |  16 .12. 2013 ob  18: 14
sami bedaki na kupu, majcen hodi vkazino in troši denar delavcev, ostali so vsi na drogi, pride kmalu vaš konec
KP |  16 .12. 2013 ob  17: 36
Pozabili ste napisati da bo ESS vodil BORIS POPOVIĆ!!!SI SALVA CHI PUO !
jože |  16 .12. 2013 ob  17: 21
ta g.može že trideset let govori iste stavke pa bo kdo tega kekca res poslušal lupi na zbornici težko plačo in čiča in pupa in papa zastonj take možetke je treba pospravit .....
Kaj so prišli... |  16 .12. 2013 ob  14: 15
....namakat kljune?
istrijan |  16 .12. 2013 ob  13: 32
Mi lahko kdo pove do kdaj bo ta Može na čelu gospodarske zbornice.Niti minute ni delal v gospodarstvo pojma nima in povsod se slika.Bil pa je vohunček kriminalist