USPEŠNA TURISTIČNA SEZONA NA OBALI: Izola in Koper letos celo bolj obiskana kot leta 2019!

Izola

Turistična sezona se počasi izteka, zato smo preverili, kakšno je bilo letošnje poletje na Obali in tudi, kakšni so obeti za jesen. Med drugim nas je zanimalo, kolikšna je bila zasedenost nastanitev in katere turistične točke so bile najbolj oblegane. Preverili smo tudi, ali so imeli zaradi pogoja PCT kakršne koli težave. Na naša vprašanja so odgovorili na Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper in v Turističnem združenju Izola. Odgovorov Turističnega združenja Portorož še nismo prejeli.

Kot so nam sporočili s koprskega zavoda za mladino, kulturo in turizem, so z letošnjo poletno sezono "zelo zadovoljni", zasedenost nastanitvenih zmogljivosti pa je bila v juniju in juliju letos celo višja kot v letih 2019 in 2020. V prvi polovici leta so zabeležili nekaj manj kot 18 tisoč prihodov in preko 51 tisoč prenočitev, kar predstavlja 24 odstotkov več prihodov in kar 49 odstotkov več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Podatki za junij in julij 2021 pa kažejo, da so letos zabeležili 28 odstotkov več prihodov in 23 odstotkov več prenočitev kot v teh dveh mesecih lani.

V letošnjem juniju, juliju in avgustu so v destinaciji Koper zabeležili nekaj manj kot 64.000 prihodov in skoraj 191 tisoč prenočitev. Za primerjavo: lani je bilo prihodov 49.000 in okoli 167.500 prenočitev, leta 2019 pa dobrih 51.000 prihodov in več kot 159.000 prenočitev.

Med gosti je bilo približno polovica domačih in polovica tujih gostov, med katerimi so prevladovali Nemci, Madžari, Čehi in Avstrijci, s podatki o koriščenju turističnih bonov pa Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper ne razpolaga.

Med bolj obiskanimi turističnimi točkami izpostavljajo dve poglavitni znamenitosti: Zvonik in Pretorsko palačo. Prav tako pa nimajo informacij o tem, da bi se soočali s težavami glede izpolnjevanja pogoja PCT.

Dobri so tudi obeti za september, so navedli. "Rezervacij je veliko, poleg tega smo prepričani, da bosta tudi naši dve kulinarični prireditvi Sladka Istra in Altroke Istra Gourmet Festival v destinacijo Koper privabila še kakšnega dodatnega obiskovalca, prav tako je pred nami še ena velika prireditev, in sicer Ironman," zaključujejo.

Odlična poletna sezona tudi za Izolo

Iz Turističnega združenja (TZ) Izola sporočajo, da so uradni podatki o turističnem obisku v mesecu avgustu izredno dobri. Izolo je obiskalo 31.719 gostov, ki so skupaj opravili 134.704 prenočitev. Število gostov se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za pet odstotkov, število opravljenih prenočitev pa za sedem odstotkov.

Sporočajo, da je bilo 76 odstotkov vseh prenočitev ustvarjenih na domačem trgu, 24 odstotkov pa na tujih trgih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ nemških turistov, sledijo pa jim avstrijski, češki, madžarski in italijanski gosti. Povprečna doba bivanja je znašala 4,2 dni.

Od junija do avgusta so zabeležili skupno 78.623 gostov, ki so ustvarili 318.467 prenočitev. V primerjavi z letom 2020 je to 17-odstotno povečanje števila prihodov in 15-odstotna rast prenočitev, presegli pa so tudi realizacijo iz leta 2019, beležijo namreč 5-odstotno rast turistov in 7-odstotno rast števila prenočitev.

Ob tem poudarjajo, da se je struktura tujih gostov sicer popravila, a še vedno ni primerljiva s predkoronsko, ko je bilo tujih obiskovalcev več kot polovica. Dodajajo pa, da je Izola na samem vrhu tudi po številu unovčenih in rezerviranih turističnih bonov.

"Zanimiv podatek je, da v Izoli registriranih okoli 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5.500 turističnih ležišč. V tej sezoni se je 34 odstotkov gostov odločilo za namestitev v hotelih, 33 odstotkov v apartmajih, 15 odstotkov v kampih ter 18 odstotkov v preostalih nastanitvenih enotah. Največji porast prenočitev smo zabeležili v apartmajih (+24 odstotkov), v sobah in stanovanjih (+18 odstotkov), v kampih (+12 odstotkov), v hotelih (+11 odstotkov), 10 odstotkov več prenočitev pa je bilo v marinah," so še navedli v TZ Izola.

Pestra bo tudi jesen

V začetku oktobra, natančneje od 8. oktobra do 24. novembra, bodo vaše brbončice razvajali z domačo istrsko jedjo, bobiči, ki so po njihovem mnenju najbogatejša tradicionalna istrska jed "na žlico". "Utrip prve oktobrske sobote bo moč čutiti na carinskem pomolu, kjer se nam bodo ponovno pridružili raznoliki izolski gostinci in tako odprli Dneve bobičev," dodajajo.

Foto: Dragan Zlatanovič

K zaključku se bliža tudi projekt #BUTMUZ, Mreža in virtualizacija butičnih muzejev podeželja LAS Istre, katerega glavni namen je promocija in digitalizacija podeželja slovenske Istre in manjših muzejev. "Vzpostavljeno bo spletno mesto, spletna stran, na kateri si bo mogoče pogledati ter raziskovati kulturno in naravno dediščino slovenske Istre. V sklopu projekta je bil narejen tudi delovni zvezek za drugo triado OŠ in gradivo za učitelje ter starše in turistični itinerarij, ki bo obiskovalcem olajšal raziskovanje naših krajev," so še obvestili.

Jesen bo prinesla tudi rezultate digitalizacije v sklopu projekta Izola – digitalni otok. "Izdelan je 3D video, kjer si lahko ogledate poskus rekonstrukcije rimske vile, v njem pa bo na ogled tudi najlepša poznobaročna palača Istre, palača Besenghi Degli Ughi. Oboje bo na ogled tudi v aplikaciji "Izolski kanočal", kjer bo uporabnik s pomočjo kanočala pokukal v pomembnejša obdobja izolske zgodovine," zaključujejo v TZ Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija