USPEŠEN 'ŠTART' NOVEGA ŠTUDIJSKEGA LETA NA OBALI: "Življenje ob morju je čista desetka!" (FOTO, VIDEO)

Izola

Poletje se je prevesilo v jesen in v obalnih univerzitetnih mestih je ponovno oživel študentski vrvež. Mladi z vseh koncev države in sveta so včeraj napolnili predavalnice, pripravljeni na usvajanje novih znanj in kompetenc, iskanje kariernih priložnosti in sklepanje novih prijateljstev. Danes pa se v sklopu dogodka ŠtartUP, ki poteka pod vodstvom primorske univerze, v Simonovem zalivu odvija druženje s pestrim programom, ki so se ga tako domači kot tuji študenti udeležili v velikem številu. 

Včeraj je v Portorožu na Fakulteti za turistične študije potekal sprejem študentov prvih letnikov. Bruckam in brucem je dobrodošlico izrekla rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je še posebej izpostavila, da jo zelo veseli, da je letos mogoča izvedba dogodka v živo. Univerza na Primorskem pa se je pri letošnjih uvodnih aktivnosti za študente še posebej izkazala. Namesto tradicionalnega uvodnega dne so za pričetek študijskega leta pripravili pestro tridnevno dogajanje, na katerih se bodo študentje lahko še dodatno povezali in nadoknadili čas lanskega leta, ki so ga v večji meri preživeli ob študiju na daljavo. 

Drugi v nizu dogodkov univerze – ŠtartUP, se danes odvija v Izoli. Športno obarvano druženje se je v Simonovem zalivu pričelo danes ob 10. uri, ko so se študentje udeležili vodene skupinske telovadbe. Dobro ogreti so se nato preizkusili v zorbing nogometu in metanju frizbija.

Zorbing nogomet

Organizatorji so v druženje vključili tudi razne socialne igre, s katerimi so prebili led in študentom omogočili, da se spoznajo in med seboj povežejo. "Celoten današnji dogodek pa pravzaprav temelji na PEFijadi, srečanju študentov, ki ga je leta 2018 organizirala Pedagoška fakulteta," je za naš portal povedal Matija Jenko. "Tokrat so se na univerzi odločili, da bodo tovrstno druženje organizirali za vse študente primorske univerze. Namen je, da se študijsko leto prične sproščeno in povezovalno. Z upanjem, da se brez omejitev in v dobri družbi tudi konča," še dodaja. Na stojnicah so študentom vseskozi na voljo informatorji, ki z njimi z veseljem podelijo kakšno informacijo o študiju in življenju na Primorskem. V sklopu pestrega dogajanja pa lahko udeleženci ŠtartUPa obiščejo Arheološki park Simonov zaliv in sodelujejo v srečelovu.

Na stojnicah so študentje dobili koristne informacije o študiju in življenju na Primorskem.

Tudi v letošnjem letu pa bo na univerzi v študijski proces vključenih kar nekaj tujcev. "Vedno bolj pogosto se za študij na Obali odločajo študentje iz držav bivše Jugoslavije," pove Dimitar Miloshev, sekretar Resorja za mednarodno dejavnost na ŠOUP-u. Sam se trudi, da je študentom na razpolago za pomoč že pred vpisom na fakulteto in ob urejanju vseh birokratskih obveznosti, ki študente čakajo v Sloveniji. Pravi, da je študij v Sloveniji za slednje privlačen predvsem zato, ker je cenovno dostopnejši od študija v njihovih državah. Pri vpisu in iskanju nastanitve je pomagal tudi 19-letnemu Hristijanu, ki je v letošnjem študijskem letu bruc na koprski Fakulteti za management.

"Življenje na morju je čista desetka," pove Hristijan pod vtisi prvega tedna življenja na Obali. "Vedno sem tudi želel študirati v tujini in se naposled odločil za Slovenijo," še dodaja. "Problemov pri vpisu nisem imel, največji problem so mi predstavljale fotografije za osebne dokumente, ker jih nisem imel," se pošali. "Se pa študentje iz držav bivše Jugoslavije velikokrat srečujejo z birokratskimi ovirami," pojasni Miloshev. "Predvsem je pri njih pereča stanovanjska problematika, saj kot tujci ne morejo bivati v vseh študentskih domovih, večina slednjih tudi ne omogoča bivanja za celo študijsko leto, ki pa bi ga zaradi oddaljenosti od kraja bivanja potrebovali," še oriše situacijo tujih študentov. 

S socialnimi igrami so "prebili led".

Pri večini vprašanih študentov, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, pa je bil eden izmed odločilnih razlogov za odločitev za vpis na primorsko univerzo ravno bližina morja. "Prišla sem, ker obožujem morje," pove simpatična Štajerka, ki jo je na Primorsko pripeljala še želja po samostojnosti, novih izkušnjah in študij kineziologije. "Tukaj mi nič ne manjka, Primorci in Štajerci smo pa 'itak' kolegi," še dodaja. 

ŠtartUP

Poletje se je prevesilo v jesen in v obalnih univerzitetnih mestih je ponovno oživel študentski vrvež. Današnji utrinek iz Simonovega zaliva. ⬇⬇⬇

Posted by Regional on Saturday, October 2, 2021

Med udeleženci današnjega dogodka pa je bilo tudi kar nekaj študentov, ki so Koper izbrali kot destinacijo za svojo študijsko izmenjavo v okviru programa Erasmus. Skupina petih deklet iz Španije pove, da so se za Slovenijo odločile, ker "je sicer najverjetneje nikoli ne bi obiskale." Svoje odločitve ne obžalujejo. Pravijo, da smo Slovenci, še posebej pa Primorci, odprti in prijazni ter da imajo do sedaj samo pozitivne izkušnje. Nekoliko težav so v začetku imele pri iskanju nastanitve, tudi zaradi jezikovne prepreke, le-te pa so nato uspešno razrešile. Zofia iz Poljske pa bo študentsko izmenjavo preživela v Portorožu na Fakulteti za turistične študije. "Najbolj me je prepričal raznovrsten in zanimiv predmetnik, ki ga fakulteta ponuja," je povedala. 

Barbara in Enej sta svoje lansko prvo študijsko leto kot bruca skoraj v celoti preživela doma. Študijski proces v živo se je namreč zaradi epidemije koronavirusa prekinil že konec oktobra, nato pa so predavanja preko spleta potekala vse do aprila. "Tako kot veliko sošolcev sem tudi jaz zaradi tega skoraj pustil faks," Enej opisuje izkušnjo študija na daljavo. "Edino, kar me je rešilo, so bile laboratorijske vaje, ki smo jih zaradi narave študija morali imeti v živo," še dodaja in poudarja, da je trenutna situacija veliko boljša. "Spoznavanje preko ZOOM-a je bilo neosebno, nismo bili sproščeni," pove Barbara. Že včeraj pa je v predavalnici opazila veliko razliko, saj so se s kolegi začeli povezovati, tudi študijski proces je v živo stekel bolj sproščeno. Oba se veselita vseh študentskih žurov in priložnosti, da končno nadoknadita zamujeno v lanskem letu. 

Barbara in Enej se veselita, da bosta lahko končno izkusila študentsko življenje v pravem pomenu besede. 

Plažo v Simonovem zalivu je danes preplavila mladostna energija, sproščenost in entuziazem pred pričetkom novega študijskega leta. Pa tudi olajšanje in veselje študentov, da lahko znova ali pa prvič izkusijo študentsko življenje v pravem pomenu besede.

Pestrega dogajanja pa še ni konec. Ob 17. uri se zabave željna mladina seli pod Belveder, kjer bodo še naprej uživali ob sproščenem druženju, sklepanju novih poznanstev in dobri glasbi študentskih skupin, ki bodo z nastopi pričele ob 18. uri. Jutri pa se lahko študenti v nizu dogodkov tega vikenda udeležijo še skupinskega pohoda na Ušesa Istre - Veli Badin - orlovo gnezdo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  04 .10. 2021 ob  07: 01
Otroci samo ne se drogirat