USPEH MLADINSKEGA RAZISKOVANJA: Na državno srečanje potuje kar 6 raziskovalnih nalog iz Obalno-kraške regije

Koper

UP Fakulteta za management že petnajsto leto zapored vodi in koordinira projekt Mladinsko raziskovanje v Obalno-kraški regiji. Na regijskem srečanju, ki je tokrat potekalo v e-okolju, so se z raziskovalnimi nalogami predstavili osnovnošolci in srednješolci na šestih različnih raziskovalnih področjih. Vse raziskovalne naloge so se uvrstile na državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2020/21.

Na letošnjem regijskem srečanju se je za 14 prostih mest na državnem Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki pripadajo Obalno-kraški regiji, pomerilo 6 raziskovalnih nalog, kar je, glede na zadnja leta, ponovno boljša udeležba. Srednješolski raziskovalni nalogi sta bili dve, osnovnošolske pa štiri. Državno Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije v šolskem letu 2020/21 bo v Murski Soboti konec meseca junija.

Prijavljene raziskovalne naloge so bile iz najrazličnejših raziskovalnih področij: psihologije in pedagogike, kemije in kemijske tehnologije, ekologija z varstvom okolja, elektrotehnike, elektronike in robotike, biologije ter slovenskega jezika in književnosti. Kvaliteta nalog je bila tudi letos na zelo visokem nivoju, tako da so si prav vse prispele raziskovalne naloge zaslužile uvrstitev na državno srečanje.

Še posebej sta izstopali dve raziskovalni nalogi; po ena iz osnovne šole in ena srednješolska, saj sta mlada raziskovalca, ki sta sodelovala pri teh nalogah, prejela posebna priznanja za odlično raziskovalno nalogo. Odlično ocenjeni nalogi sta bili:

- "Katero sredstvo najboljše odstrani mikroorganizme z rok?" avtorja Jana Luke Faturja ter mentorice Orjane Barič iz OŠ Vojke Šmuc Izola in

- "Poljudnoznanstveni pogled na pojav bioluminiscence" avtorice Glorie Zudič ter mentorice Kristine Glavina iz SŠ Izola.

Letos je sodelovalo osem učencev in dijakov ter štirje mentorji. Ti so na zaključni prireditvi predstavili svoje raziskovalne dosežke. Udeležence je nagovoril tudi vodja projekta pred. Matevž Malej, ki je bil vesel, da so učenci in dijaki v Obalno-kraški regiji zainteresirani in motivirani za raziskovanje.

"Želimo si, da bi se mladi v prihodnje v čim večjem številu odločali za raziskovanje in raziskovalno delo. Vsem, ki pa so že mladi raziskovalci in raziskujejo na najrazličnejših področjih, želimo veliko sreče pri nadaljnjem raziskovalnem delu," so še zapisali na Fakulteti za management.