USLUŽBENEC MNZ GRDO NAD CSD-JE: "So leglo feministk, nedof*** zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov"

Slovenija

V socialni zbornici ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo (CSD). "Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih," je zapisal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl. V zbornici zahtevajo umik zapisa in opravičilo.

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom. "Slovenski CSDji so leglo feministk, nedof*** zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov," je na Twitterju zapisal v ponedeljek. 

Zato v Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je ob tem opomnil Kolbl. Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski, je dodal.

Zapis na Twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil.

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.

Vinko Gorenak

Z MNZ so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v CSD.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SudoMaGodo |  06 .08. 2020 ob  14: 14
P.S.
uotrok :D
SudoMaGodo |  06 .08. 2020 ob  14: 09
-1
saj se jasno po twitter profilu vidi, da gre za nordijskega vikinga, ki se je po pomoti rodil v napačnem času in v napačnem kraju. Drugače pa samo izrazoslovje omenjenega tvita nakazuje, da človek svojo kulturo izkopava pri (predvsem ameriških) desničarskih bloggerjih in youtuberjih. Take rabimo v policiji...
vseved |  06 .08. 2020 ob  11: 55
Vsak twit, vsak zapis , vsaka izjava je skrbno načrtovana . Janša ni priplaval po juhi.
Motoviltz |  06 .08. 2020 ob  11: 49
-4
Me zanima s kom oziroma s čim se spolno zadovoljuje ta mali nacist, ki piše take twite.
Mogoče bi mu pasal en obisk pri psohoterapevtu, da ne rečem psihjatru.