USLUŽBENCEM EVROPSKE KOMISIJE PREPOVEDALI TIKTOK: Za tiste, ki tega ne bodo naredili, sledijo sankcije

Svet

Pristojni organ Evropske komisije je danes uslužbence te institucije pozval, naj s svojih službenih in osebnih naprav, ki jih uporabljajo za službo, odstranijo aplikacijo TikTok. Komisija se je za to odločila zaradi pomislekov glede varnosti podatkov. Podobno odločitev so kasneje sprejeli na Generalnem sekretariatu Sveta.

Kot je poročal portal Euractiv, je bila zahteva za odstranitev aplikacije TikTok, ki je v kitajski lasti, danes zjutraj poslana uradnikom komisije po elektronski pošti.

"Za zaščito podatkov in povečanje njene kibernetske varnosti se je pristojni upravni organ znotraj komisije odločil začasno ukiniti aplikacijo TikTok na poslovnih in osebnih napravah, vključenih v mobilne storitve komisije," vsebino sporočila povzema Euractiv.

Uslužbence so pozvali, naj to storijo čim prej oz. najkasneje do 15. marca. Tistim, ki tega ne bodo naredili, bodo onemogočili uporabo službene e-pošte in aplikacije Skype.

Tiskovna predstavnica komisije Sonja Gospodinova je na redni novinarski konferenci pojasnila, da so se za ta ukrep odločili, da bi povečali kibernetsko varnost komisije. "Ukrep je namenjen zaščiti komisije pred kibernetskimi grožnjami," je povedala in dodala, da gre za začasen ukrep.

TikTok je sicer prva aplikacija, katere uporabo je komisija prepovedala svojim uslužbencem, so še povedali v Bruslju. Dodali so, da bodo o svoji odločitvi obvestili druge institucije EU.

Podobno odločitev so kasneje sprejeli na Generalnem sekretariatu Sveta, ki nudi podporo pri delu Sveta EU in Evropskega sveta, v okviru katerih se srečujejo predstavniki držav članic, so sporočili viri pri EU. Navajajo, da bodo TikTok odstranili z vseh službenih naprav, od zaposlenih pa bodo zahtevali, da jih odstranijo z osebnih naprav, ki imajo dostop do službenih storitev. Sekretariat, ki ga sestavljajo uradniki in uslužbenci, svoje ukrepe na področju kibernetske varnosti redno pregleduje. Pri tem tesno sodeluje z drugimi institucijami EU, so navedli uradniki EU.

V družbi v kitajski lasti so v odzivu izrazili razočaranje nad odločitvijo komisije. "Razočarani smo nad to odločitvijo, za katero verjamemo, da je napačna in temelji na povsem napačnih predstavah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Minuli mesec se je izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew srečal s pristojnimi evropskimi uradniki v Bruslju, ki so pozvali, naj zagotovi varnost podatkov evropskih uporabnikov. Ta je dejal, da v Evropi ustanavljajo centre za lokalno hrambo podatkov, in obljubil, da bodo omejili dostop zaposlenih do teh podatkov.

Prepoved uporabe TikToka na napravah uradnikov na državni in zvezni ravni so nedavno sprejeli v ZDA. Čeprav njihovem zgledu uradno ni sledila nobena evropska država, pa naj bi uporabo kitajske aplikacije odsvetovali tudi nizozemskim vladnim uradnikom.

TikTok je novembra lani priznal, da je na sedežu podjetja mogoče dostopati do osebnih podatkov uporabnikov po vsem svetu. Priznanje je sledilo razkritju ameriške revije Forbes, da naj bi se aplikacija uporabljala za vohunjenje za novinarji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  23 .02. 2023 ob  16: 04
pravilno...za gluposti naj si kupijo posebej svoj osebni fon,ne pa službenega in tudi na osebnem fonu naj se ne bi imelo službenih zadev. mi v službi imamo to ločeno torej 2 fona svojega ki sem si ga sama kupila in službenega ,ki ga je firma priskrbela