UREDILI IN POSPRAVILI SKROMNO DOMOVANJE V GOZDIČKU: Zdaj bi ostarelemu gospodu radi kupili še primernejšo prikolico

Piran

Decembra smo, morda zaradi praznikov, ki jih tradicionalno preživljamo v krogu družine, ali pa zaradi zaključka starega in prihoda novega leta, vsi bolj dobrodelno naravnani. Tako je tudi po družbenem omrežju Facebook v začetku meseca zaokrožil poziv k pomoči gospodu, ki v gozdičku na območju piranske občine živi v hudi socialni stiski in zimi neprimernih razmerah. Na poziv se je odzvalo tudi Okolje Piran.

"Potrebujem pomoč! Prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati nositi šaro, in kontejner (tovornjak, kombi ...), da lahko šaro odpeljemo na odpad," se glasi začetek zapisa, ki ga je na Facebooku objavila pobudnica dobrodelne akcije, v kateri poleg nje aktivno sodelujejo še tri prostovoljke.

Akcija je v prvih decembrskih dneh stekla za starejšega gospoda, ki na območju piranske občine živi v hudem pomanjkanju in neprimernih razmerah – še posebej v zimskem obdobju. Gospod si je dom uredil v dotrajani prikolici v gozdičku, kjer mu je družbo delalo več prostoživečih mačk. Za živali so nedavno poskrbele že prostovoljke, na prostem je ostala le še ena, ki se ne pusti ujeti. Vašo pomoč pa še vedno potrebuje ostareli gospod.

Na poziv k pomoči se je med drugimi, ki so gospodu priskrbeli hrano, odeje, vzglavnik in mešanico za agregat, odzvalo tudi javno komunalno podjetje Okolje Piran. S pobudnico naj bi se dogovorili, da bodo počistili lokacijo oziroma prišli po kosovne odpadke, ki so se nabrali skozi leta.

"Skupaj z gospodom sva počistila šaro in jo dala v velike vreče, te pa sva odložila na dogovorjenem mestu. Zdaj čakamo Okolje, da jih prevzame in odpelje še večje kosovne odpadke, ki jih sama ne moreva premakniti," nam je povedala pobudnica akcije Andrejka Maklič. Po njenih informacijah komunalni delavci vreč še niso prevzeli, predvideva pa, da je do zamika prišlo zaradi neugodnih vremenskih razmer, ki so Obalo zajele v preteklem tednu.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Okolje Piran. Pojasnjujejo, da so se z veseljem odzvali  na stisko sokrajana in ga v začetku decembra celo osebno obiskali. Potrdili so tudi,  da so gospodu "dostavili vreče za ločevanje odpadkov in se dogovorili, da mu bodo prijatelji iz društva ODPMŽ pomagali pri sortiranju neuporabnih reči, nakar jih bomo mi odpeljali." Kot pravijo, so določili tudi mesto prevzema, saj je lokacija njegovega prebivališča nedostopna za specialna komunalna vozila.

Zaenkrat akcije še niso zaključili, pojasnjujejo, saj jim "žal prejšnji teden zaradi slabega vremena in številnih nujnih intervencij to ni uspelo." Načrtujejo pa to urediti v naslednjih dneh. Ob tem dodajajo tudi, da bodo gospodu "tudi v bodoče rade volje nudili podporo in mu pomagali izboljšati kakovost življenja."
   

Okolico gospodovega domovanja so prostovoljke kolikor se da uredile, zdaj pa bi mu rade priskrbele še bolj primerno bivalno prikolico. "Ne iščemo nove, želimo kupiti le bolj ohranjeno prikolico. Te stanejo okoli 2500 evrov," je povedala prostovoljka Mojca. Gospod si namreč pomoči od pristojnih služb v obliki selitve v novo domovanje ne želi. "Saj ga je za razumeti, tako je navajen, tako živi že dlje časa in v teh letih, šteje jih okoli 80, ni pripravljen na veliko življenjsko spremembo," je še pojasnila.

Prostovoljke tako v kratkem načrtujejo zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup prikolice, ki bi starostniku omogočila lepše in toplejše bivanje. Vsakdo, ki si to lahko privošči, je seveda vabljen k prispevanju. Poleg tega gospod še vedno potrebuje hrano in jogi.

UPDATE: OKOLJE PIRAN BO UREDILO LOKACIJO. DRUŠTVO ODPMŽ BO ZBIRALO STVARI. LAHKO SE TUDI OBRNETE NAME ZA MANJŠE STVARI-...

Objavil/a Andrejka Maklič dne Četrtek, 03. december 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija