URADNO: Stranke nove koalicije predlagajo Igorja Zorčiča za predsednika DZ

Slovenija

Stranke nove koalicije so v DZ vložile predlog za izvolitev dosedanjega vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča za predsednika DZ. Na tej funkciji bo zamenjal Dejana Židana, ki je po izvolitvi Janeza Janše za mandatarja odstopil. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pričakuje, da bo Zorčič DZ vodil spoštljivo in odgovorno ter v čast parlamentarizmu.

Kot je v izjavi, objavljeni na Twitterju, zapisal Počivalšek, je Zorčič izkušen poslanec, ki je bil v DZ izvoljen dvakrat, leta 2014 in 2018, obakrat v svojem domačem okraju v Brežicah. Pred izkušnjo v politiki pa je deloval kot odvetnik. "Menim, da bo DZ vodil dobro, s pravo mero odločnosti in veliko mero potrpežljivosti, brez katere je opravljanje najzahtevnejših funkcij v politiki nemogoče," je prepričan Počivalšek, ki je Zorčiča kot kandidata SMC za predsednika DZ danes predlagal koalicijskim partnericam. Te so predlog za Zorčičevo izvolitev v DZ vložile s podpisi vseh 48 poslancev nove koalicije.

O Zorčiču je Počivalšek še zapisal, da mu njegova pravniška narava daje sposobnost analitičnega pogleda na razmere in dogodke, izkušnje v odvetništvu pa so okrepile njegovo sposobnost pogajanj in tehtne presoje. Vse to pa Počivalšku, ob vedenju, da je Zorčič tudi izkušen politični vodja, "daje zaupanje v obdobje, ko bo v DZ prvi med enakimi".

Od Zorčiča pričakuje, da bo DZ vodil spoštljivo in odgovorno, v čast parlamentarizmu in dosledno upoštevaje načelo ločitve zakonodajne od izvršne veje oblasti. Pričakuje, "da bodo procesi v hramu demokracije pregledni in zanesljivi, da bo njegov odnos do javnosti odprt in povezovalen in da bo zaupanje v to ustanovo zaradi njegovega načina dela raslo".

Ob tem je prvak SMC še izrazil željo, "da bi bila njegova vrata vedno odprta za dobre pobude in ljudi, ki želijo biti bolj vpeti v proces odločanja in del pozitivnih sprememb".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija