UPRAVNIK ZAPORA ZLORABLJAL ZAPORNICE: Silil jih je v slačenje, večkrat pa tudi v spolne odnose

Kronika

Ray Garcia, 55-letni bivši upravnik ženskega zapora v mestu Dublin v Kaliforniji, je bil v četrtek spoznan za krivega osmih točk spolnega napada na zapornice, zaradi česar mu grozi do 15 let zaporne kazni. Garcia je od leta 2019 do 2021 silil zapornice v spolne odnose in jih zlorabljal na druge načine.

Najpogosteje jih je silil v slačenje v njihovih celicah, večkrat pa tudi v spolne odnose. Takšne zlorabe v ameriških zaporih sicer niso neobičajne, Garcio pa so razkrinkali šele po raziskovalnem delu novinarjev tiskovne agencije AP. Poleg njega so aretirali in obtožili še štiri njegove podrejene.

FBI je lani na njegovem telefonu našel fotografije golih zapornic in Garcia se je prostovoljno upokojil, nakar so ga tudi aretirali. Tožilka Stephanie Hinds je njegove zločine opisala kot izdajo javnega zaupanja in dolžnosti. "Svojo oblast je zlorabljal za spolne napade na ženske, ki so bile pod njegovim nadzorom," je dejala med sojenjem.

Garcia se je izgovarjal, da so bili spolni odnosi z zapornicami prostovoljni, kar bo zelo težko dokazal, saj ima upravnik zapora znotraj institucije nadzor in oblast nad zapornicami. Fotografiral pa jih je menda po službeni dolžnosti, češ da dokumentira kršitve zaporniških pravil, čeprav tega v opisu službenih dolžnosti ni moč najti.

Garcia je bil sicer pooblaščen za prijave zlorab in urjenje osebja ter zapornic glede upoštevanja zvezne zakonodaje proti posilstvom v zaporih. Če si je katera od zapornic upala prijaviti zlorabo, jo je za dlje časa poslal v samico ali kaznoval na druge načine. Nekatere je v spolne odnose prepričal tudi s tem, da jim je obljubil predčasen izpust iz zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija