UPORABLJATE YOUTUBE? Google bo dodal novo storitev

Glasba

Ameriški internetni velikan Google poskuša z novo storitvijo odvzeti Spotifyju in Applu tržne deleže pri ponudbi pretočne glasbe. Storitev, imenovana Youtube Music, bo prek spletne video platforme Youtube ponudila dostop do skladb in glasbenih videov. Sprva bo sicer na voljo le v izbranih državah.

Poleg brezplačne različice, ki se bo financirala s predvajanjem oglasnih sporočil, bo na voljo tudi različica, za katero bo treba plačevati naročnino, a bo brez oglasov in bo dopuščala tudi prenašanje posnetkov. Dosedanja storitev pretočne glasbe Google Play Music ostaja, njeni naročniki pa bodo avtomatično prejeli tudi dražjo različico, imenovano Youtube Music Premium.

Storitev Youtube Music bo od 22. maja na voljo v ZDA, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Mehiki in v Južni Koreji. Evropske države bodo sledile "kmalu", je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Naročnina na Youtube Music Premium bo, podobno kot za ostale takšne storitve, stala 9,99 dolarja. Za dodatna dva dolarja bodo uporabniki dobili še dodaten dostop do vseh video vsebin na platformi brez oglasov, kot tudi ekskluzivne vsebine.

Youtube ima več kor eno milijardo uporabnikov, od katerih si številni ogledujejo tudi glasbene videe. Glasbena industrija si zato že leta prizadeva od te Googlove platforme iztržiti več denarja, čemur se pri Youtubu izogibajo s ponudbo deleža prihodkov od oglasov.

Trenutni največji ponudnik pretočne glasbe je Spotify s 75 milijonov naročnikov in skupaj 170 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov. Drugi je Apple Music z več kot 40 milijonov uporabnikov, ki plačujejo naročnino, brezplačne različice pa proizvajalec iphonov ne ponuja.

Deli novico: