Podjetni upokojenci ob pol pokojnine in še 150 evrov

Samozaposleni, ki so na podlagi 18. člena starega pokojninskega zakona ZPIZ-1 uveljavili izvzem iz zavarovanja, se upokojili in uveljavili celotno pokojnino ter kljub temu obdržali dejavnost, bi morali po novem do konca letošnjega leta uskladiti lastnost zavarovanca, sporočajo iz Obrtne zbornice Slovenije (OZS).

Če bi hoteli upokojenci še naprej opravljati dejavnost, bi se morali do konca letošnjega leta vsaj polovično reaktivirati in plačevati prispevke od osnove kot redni espeji in ne le pavšalnih. To pomeni, da bi v primeru polovičnega vstopa v zavarovanje plačevali prispevke v višini najmanj 150 evrov in bi morali najmanj polovico pokojnine zamrzniti. Ob predpostavki, da znaša pokojnina upokojenca 500 evrov, bi na mesečnem ravni tako izgubili kar 400 evrov (150 evrov za prispevke,  izgubili pa bi polovico pokojnine), so izračunali v OZS. 

Večina upokojenih espejev sklepa, da mora pokojnina ostati nedotaknjena, saj so zanjo 40 let plačevali prispevke. V primeru, da se 406. člen ZPIZ-2 ne spremeni, bo po okoli 80 odstotkov upokojenih espejev kljub negativnim posledicam dejavnost zaprlo, in to predvsem iz razloga ohranitve celotne pokojnine. Obstaja velika verjetnost in posledično bojazen, da bo marsikateri od upokojenih espejev, ki bo zaprl dejavnost, delal na črno, še poročajo Slovenske Novice.

Deli novico:

glupa država |  28 .11. 2013 ob  16: 01
če bodo sp-je zaprli država ne bo dobili niti tistega pavšala..... v naši valdi so res sami geniji!!!!