Upokojenci: Referendumi vodijo v poglabljanje krize

Ob zahtevah za referendume so upokojenci zaskrbljeni za lastno socialno varnost kot tudi za usodo brezposelnih in še posebej mladih. Kot opozarjajo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije, vodijo morebitni referendumi v poglabljanje krize, uresničitev zahteve po usklajevanju pokojnin z rastjo plač in inflacijo pa postavljajo pod vprašaj.

Politika revanšizma in referendumov države ne bo popeljala iz krize, so danes sporočili iz Zveze sindikatov upokojencev Slovenije ter spomnili, da so pokojnine že tri leta zamrznjene, poleg tega pa v obdobju 2011/12 ni prišlo niti do sicer dogovorjenega 50-odstotnega usklajevanja pokojnin z inflacijo. Pokojnine se tako iz leta v leto realno nižajo, posledično pa trpi tudi blaginja slehernega upokojenca.

"Upokojenci že varčujemo!"

"Upokojenci smo v zadnjih treh letih z odpovedovanjem prispevali velik delež k varčevalni politiki, ki je posledica nepremišljenih potez politike v preteklosti in neodgovornega ravnanja posameznikov, ki so v minulih letih do onemoglosti izčrpali državo," so dodali.

Še posebej so zaskrbljeni, ker ponovno prihaja do nesoglasij med koalicijo in opozicijo glede ustanovitve Slovenskega državnega holdinga ter med vlado ter sindikati, ki nameravajo izpeljati postopke za referendum o slabi banki.

Odgovornost naj prevzameta politika in javnost

Referendumom sicer ne nasprotujejo, so pa proti odločanju ljudstva na referendumih, ko gre za strokovno preveč zapletene in javnosti nerazumljive teme. V takšnih primerih politika in stroka ne sme in ne more prenašati odgovornosti na ljudstvo, pravijo.

V zvezi sindikatov upokojencev še opozarjajo, da morajo čim hitreje steči postopki za sanacijo kriznega stanja v državi. Politika in socialni partnerji morajo v takšnih razmerah strniti vrste in s konstruktivnim sodelovanjem in dogovarjanjem reševati probleme, ki iz dneva v dan bolj ogrožajo blaginjo ne le upokojencev temveč celotne populacije v Sloveniji, so zapisali v izjavi za javnost po seji predsedstva.

Deli novico: