UPOKOJENCI PROTESTIRAJO: Zaradi podražitve dopolnilnega zavarovanja se čutijo ogrožene

Slovenija

Sindikat upokojencev Slovenije je na vlado naslovil protestno pismo zaradi povečanja premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj se v sindikatu bojijo, da se bo veliko zavarovancev odpovedalo plačevanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s tem pa bo ogrožena njihova zdravstvena varnost.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice. V septembru se bodo zavarovalne premije v Vzajemni podražile za 12 odstotkov in tako znašale 35,67 evra. To bo že drugi dvig v letošnjem letu. Dvig premij je napovedala tudi Zavarovalnica Triglav, in sicer za 7,8 odstotka na 35,55 evra. V zavarovalnici Adriatic Slovenica so v začetku avgusta za STA navedli, da povišanja premije ne načrtujejo, razen če se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta spremenijo.

Ključna razloga višje rasti skupnih odhodkov od napovedane sta po navedbah zavarovalnice predvsem povečan obseg in dvig cen zdravstvenih storitev, kar pomembno vpliva tudi na povečanje odhodkov iz naslova prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga izvajajo zdravstvene zavarovalnice.

Upokojenci pozivajo vlado in zavarovalnice

Po mnenju sindikata upokojencev gre za kartelno dogovarjanje in zato v pismu pozivajo tudi odgovorne v Vzajemni in Triglavu, da premislijo o podražitvi premij in tako preprečijo posledice množičnih odpovedi plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ponovno pozivajo tudi vlado, naj nemudoma predloži spremembe zakonov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovem prenosu v obvezno zavarovanje.

Kot so zapisali v pismu, tudi upokojenci, ki s pokojnino ne krijejo niti minimalnih življenjskih stroškov, plačujejo enako premijo kot tisti, ki prejemajo mesečno več tisoč evrov, kar po njihovih besedah govori o nesolidarnosti sistema. Dostop do zdravstvenega varstva mora biti ena izmed državljanskih pravic, zagotovljena vsem, ki so vključeni v javni sistem, ne glede na zdravstveno, socialno in ekonomsko stanje ali sposobnost posameznika, opozarjajo v sindikatu.

K iskanju morebitnih notranjih rezerv in optimizaciji poslovanja je ob prvih napovedih podražitve premij zavarovalnice sicer pozval tudi minister za zdravje Aleš Šabeder.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .08. 2019 ob  11: 48
O kakšni nesolidarnosti sistema govori sindikat ? Tisti z večjo plačo vplačajo dosti več prispevkov za zdravstveno zavarovanje kot upokojenci in tisti z manjšimi plačami. Od kod pa bodo upokojenci dobili denar za plačevanje zdravstvenih storitev če izstopijo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja? Nisem prepričan, da bo tistih 35€ ki bi jih prišparali dovolj, glede na to da so prav upokojenci tisti, ki so največ pri zdravnikih.
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je edino pošteno in pravično, ker plačamo vsi enako , zato naj tako tudi ostane.