UPANJE ZA OBOLELE ZA NOVIM VIRUSOM? Španski pacient ozdravel s pomočjo zdravila za HIV

Svet

Upanje, da se bo našlo zdravilo za novi koronavirus, se je danes okrepilo. Iz Španije je namreč prišla vest, da so tamkajšnjega pacienta, ki je zbolel za koronavirusom uspešno zdravili z zdravilom za HIV in multiplosklerozo. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da ni nujno, da bi se vsi pacienti, okuženi s koronavirusom, odzvali na že znana zdravila na enak način kot omenjeni Španec.

62-letnik se je zdravil s protiretrovirusnim zdravilom lopinavir-ritonavir, ki se prodaja pod blagovno znamko Kaletra. Zdravilo se že desetletje uporablja za zdravljenje bolnikov s HIV in deluje tako, da preprečuje virusu razmnoževanje v krvi.

Koronavirus namreč postane smrtonosen, ko mu je omogočeno, da se v pljučih hitro množi, uniči celice in povzroči pljučnico. Znanstveniki se sicer nadejajo, da bi cepivo proti koronavirusu razvili, preizkusili in distribuirali v 18 mesecih.

Strokovnjaki so se že spraševali, ali bi si pri koronavirusu in njegovemu širjenju lahko pomagali z že obstoječimi zdravili. Kot je znano za zdaj, ta zdravila morda niso idealna za zajezitev novega virusa, bi pa lahko pomagala najbolj ogroženim skupinam ljudi. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija