UNIVERZA NA PRIMORSKEM BO DOBILA NOVO REKTORICO: Ta teden redne volitve, a samo ena kandidatka

Koper

V četrtek bodo potekale redne volitve rektorja Univerze na Primorskem za naslednje štiriletno obdobje. Po starosti tretja slovenska univerza bo v prvem krogu dobila novo rektorico, saj je edina kandidatka dekanja koprske fakultete za matematiko Klavdija Kutnar. Ta bo nasledila Dragana Marušiča in postala četrta rektorica v zgodovini te univerze.

Do izteka roka, 26. aprila, je edina prispela kandidatura za naslednika Dragana Marušiča - ta po dveh zaporednih mandatih skladno s statutom univerze ne more več kandidirati za rektorski položaj - bila tista Kutnarjeve, ki so jo predlagale tri članice univerze, in sicer Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT), Pedagoška fakulteta in Inštitut Andrej Marušič, njeno kandidaturo pa so podprli tudi senati Fakultete za humanistične študije, Fakultete za turistične študije in Fakultete za vede o zdravju.

Predčasne volitve bodo potekale v ponedeljek, 20. maja, redne pa tri dni kasneje. Rezultati bodo nato objavljeni v petek, 24. maja. Kutnarjeva bo tako po načrtih štiriletni mandat nastopila 23. novembra.

Kutnarjeva je po izobrazbi matematičarka, rojena leta 1980 v Ljubljani, kjer je leta 2003 tudi diplomirala, pet let pozneje pa doktorirala na Univerzi na Primorskem. Leta 2010 je prejela Fulbrightovo štipendijo za podoktorsko raziskovalno sodelovanje na Ohio State University v ZDA. Od leta 2003 je zaposlena na UP.

Leta 2018 je bila na UP izvoljena v naziv redne profesorice. Od leta 2010 je predstojnica oddelka za matematiko na Inštitutu Andrej Marušič (IAM), od 2012 je dekanja FAMNIT in od 2015 pomočnica direktorja IAM za področje znanstveno-raziskovalnega dela. V letošnjem letu je postala predsednica sveta za visoko šolstvo.

Kutnarjeva bo postala četrta rektorica v zgodovini primorske univerze in druga ženska na tem položaju. Od ustanovitve leta 2003 do 2007 je univerzo najprej vodila Lucija Čok, nasledil jo je Rado Bohinc, zadnja dva mandata pa je rektorski položaj zasedal Dragan Marušič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fm |  20 .05. 2019 ob  18: 12
Vas zanima od kje si vsak dan obracuna prihod na delo? Iz Markovca, kjer zivi, zagotovo ne!
Fm |  20 .05. 2019 ob  18: 10
Takole...ni nobena matematicarka. Zgolj wannabee! Je profesorica razrednega pouka. Pa tudi s cca 40% vec citati se rada hvali, kot jih ima. Glede volitev pa takole...opcija BO! Obkrozite SE NE STRINJAM oz. BODITE ZA DRUGACNO UNIVERZO. So tudi drugi kandidati, a niso smeli oddati vlogo. Dajmo njo zavrnit in izbrati drugace!
Istriano |  20 .05. 2019 ob  09: 41
Se mi zdi, da bo prav v redu rektorica. Ampak nekaj mi pa le ni jasno, kaj sploh voliš, če imaš eno kandidatko? V socializmu si imel samo enega kandidata za raznorazne funkcije in si šel potem brezveze na volitve. Recimo kandidat za predsednika skupščine občine Koper je bil Janko Kosmina (danes se ta funkcija kliče župan) in si šel na volitve in si ga volil. Če si šel na volitve ali nisi šel na volitve je bilo popolnoma vseeno, ker je njega že prej določil ZKS Koper, da jo bo opravljal. Me čudi, da ni kandidiral vsaj še prof. dr. Roberto Biloslavo, ki se mu že leta dolgo cedijo sline za opravljanje te funkcije, čeprav je proti prof. dr. Marušiču izgubil na volitvah na celi črti.