UNIČEVALKA ZVEZE ŠTEVILKA ENA: Navada, ki lahko pokoplje nekdaj še tako trden in skladen odnos

Trendi

Ni ga človeka, ki ne bi delal takšnih in drugačnih napak, vendar je pomembno, da se jih zaveda in jih seveda ne ponavlja. Nekatere so namreč lahko usodne za sprva še tako skladno zvezo. Ena od njih je tale.

Kaj je tiha maša?

Po osnovni definiciji je to zavračanje komunikacije z nekom, ki bi se o nečem rad pogovoril. Gre za izogibanje stika s konkretno osebo, največkrat zato, ker ste prepričani, da se vam je zgodila krivica ali da niste bili deležni spoštovanja, kot si ga zaslužite. Običajno se strategijo uporablja za kaznovanje ali za izkazovanje užaljenosti, jeze, zamere. Zagotovo je že vsak bil deležen takšne izkušnje. Tako z vidika kaznovanja kot z vidika biti kaznovan. A po vsakem sporu je vendarle veliko bolje preseči željo po kujanju in dojeti, kako je v bistvu škodljiva za odnos. Da bi se ji lažje izognili, jo je treba opredeliti in si odgovoriti na vprašanje:

Kaj tiha maša ni?

V zdravi komunikaciji so potrebne zdrave meje in vsak molk ali vsako zavračanje pogovora ni tiha maša. Če denimo končate telefonski klic, ker vas na drugi strani nekdo zmerja, če molčite v pogovoru na štiri oči, ker se nočete spuščani na nivo sogovornika, če ne odgovarjate na žaljiva in ponižujoča kratka sporočila, provokacije v spletni klepetalnici ali na žaljivo elektronsko pošto, če nekoga zaradi nespoštljive komunikacije blokirate na družabnih omrežjih ali se mu izogibate drugače, to ni tiha maša. Tiha maša tudi ni potreba obeh ali ene strani, da si vzame nekaj časa za razmislek in počaka, da se zadeve nekoliko pohladijo in umirijo, s čimer so pogoji za pogovor boljši, piše Your Tango.

Nepopravljiva škoda

Tiha maša je, kadar se nekdo hoče z vami mirno pogovoriti o težavi, ki je pripeljala do konflikta, se vam želi za svoja dejanja opravičiti ali vam pojasniti njihovo ozadje, bi rad razjasnil zadeve in se pogovoril o tem, zakaj je do njih prišlo, vi pa z molkom in neverbalno komunikacijo to zavračate in več dni trmasto molčite, s čimer odnosu povzročate nepopravljivo škodo. Kajti takšno početje ne pripomore k predelavi lastnih čustev, ne pomaga spoznavati občutkov druge strani in zagotovo ne pripelje do rešitve težave, ki je osnova vsega, jeza in zamera se posledično le še poglobita. Kujanje v osnovi pomeni zavračanje komunikacije. A vsaka zveza, naj bo to družinska, prijateljska, platonska ali ljubezenska, zahteva komunikacijo. Molk pri reševanju težav nikoli ne pomaga.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija