UMRL MOŠKI, KI SE JE ZAŽGAL PRED VLADO V ZAGREBU: Vidno pretresen Plenković prišel na kraj s sestanka (VIDEO)

Kronika

Moški, ki se je v torek dopoldne zažgal pred stavbo hrvaške vlade, je zvečer istega dne zaradi hudih poškodb umrl, so sporočili iz kliničnega centra v Zagrebu. Predstavniki bolnišnice so že kmalu po incidentu sporočili, da so prognoze zaradi hudih opeklin slabe. Motiv za njegovo dejanje še ni znan.

Priče so za hrvaške medije v torek povedale, da se je moški v neposredni bližini vladne stavbe na Markovem trgu začel polivati s tekočino. Ko je eden od policistov, ki so bili tedaj na Markovem trgu, krenil proti njemu, pa ga je že zajel ogenj.

Moškega so po incidentu prepeljali v bolnišnico. Predstojnik travmatološke klinike kliničnega centra v Zagrebu Dinko Vidović je v torek dejal, da so prognoze slabe. Dodal je, da ima opekline četrte stopnje po skoraj celotnem telesu. Pojasnil je tudi, da gre za moškega, rojenega leta 1967.

Hrvaška vlada je v torek izrazila pretresenost nad incidentom, premier Andrej Plenković pa je izrazil sožalje svojcem.

Tiskovni predstavnik vlade Marko Milić je pohvalil tudi hiter odziv policistov in vseh pristojnih služb. Dodaj je, da so bili predsednik vlade ter finančni in gospodarski minister tedaj ravno na sestanku na vladi in da so takoj odšli na prizorišče incidenta, da bi videli, kaj se je zgodilo, medtem ko je zdravnica iz bližnje ordinacije že pomagala moškemu. Pojasnil je tudi, da je v teku kriminalistična preiskava.

Ni pa to edini incident, ki se je zgodil pred vladnim poslopjem v Zagrebu. Leta 2020 je 22-letni Danijel Bezuk streljal v zgradbo vlade z avtomatsko puško. Pritekel je na Markov trg in izstrelil rafal oziroma več kot 20 nabojev. Pri tem je bil poškodovan policist, ki je stal na vhodu v zgradbo. Zadeli so ga štirje naboji. 22-letnik je s kraja pobegnil, 24 minut zatem pa so našli njegovo truplo dva kilometra stran, storil je samomor.

Leta 2008 je Robert Kralj s svojim Yugom 45 pridrvel v bližino zgradbe Ustavnega sodišča v Zagrebu, medtem ko so ga policisti poskušal zaustaviti z vožnjo v nasprotni smeri. Prevozil je del Markovega trga, ki je zaprt za promet, se zapeljal mimo vlade in naprej proti saboru, kjer je trčil deloma v zid in deloma v steklena vrata. Kralj po trčenju ni želel izstopiti iz vozila, zato so ga morali izvleči policisti, saj so sumili, da je v vozilu eksploziv. V incidentu nihče ni bil poškodovan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija