UMRL MOŠKI, KI JE 18 LET ŽIVEL NA LETALIŠČU: Njegova zgodba je navdihnila režiserja Stevena Spielberga za film Terminal

Kronika

Umrl je iranski begunec Mehran Karimi Naseri, ki je 18 let živel na pariškem letališču Charles de Gaulle. Njegovo zgodbo je upodobil Tom Hanks v filmu Terminal režiserja Stevena Spielberga.

Letališka uprava je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila, da je 76-letni Karimi Naseri, ki se je predstavljal kot Sir Alfred, v soboto umrl naravne smrti v prostorih letališkega terminala 2F, kamor se je sredi septembra ponovno naselil po začasnem bivanju v zatočišču za begunce in nato hotelu.

Na letališču je pristal leta 1988, ko je med vmesnim postankom izgubil dokumente. Posledično ni več mogel dokazovati statusa begunca, prav tako ni smel nadaljevati poti niti zapustiti letališča.

Več let si je neuspešno prizadeval, da bi ga sprejela kakšna evropska država. Leta 1999 je dobil vizum za Francijo, a je ostal v svojem zatočišču, ki si ga je napravil v prostorčku pod tekočimi stopnicami na letališču.

Šele leta 2006 je iz zdravstvenih razlogov zapustil letališče, po zdravljenju v bolnišnici pa so ga sprejeli v domu za begunce.

Njegova zgodba je navdihnila režiserja Stevena Spielberga, ki je leta 2004 posnel film Terminal s Tomom Hanksom v glavni vlogi. Z denarjem, ki mu ga je prinesel film, se je Naseri naselil v hotelu.

Zadnjih nekaj tednov je ponovno bival na letališču z vsemi svojimi stvarmi v vozičku. Po poročanju lokalnih medijev nazadnje ni več govoril in je samo strmel v prazno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija