UMRL JE LEGENDARNI ĐORĐE BALAŠEVIĆ: Imel naj bi koronavirus (VIDEO)

Kronika

V 68. letu starosti je danes umrl znani kantavtor in glasbenik Đorđe Balašević, poročajo srbski mediji. Pred tremi dnevi so ga sprejeli na infekcijsko kliniko v Beogradu, kjer se je zdravil zaradi pljučnice, kasneje pa se mu je zdravstveno stanje poslabšalo in je umrl. Po pisanju portala Blic, naj bi Balašević imel koronavirus.

Eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđe Balašević je slovel kot glasbenik, hkrati je bil pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Bil je pesnik vojvodinske ravnice ter mojster balade in melanholije

Legendarni pevec je umrl danes popoldne, tri mesece pred 68. rojstnim dnem. Balašević se je rodil 11. maja 1953 v Novem Sadu. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. 

Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo Panonski mornar. Tedaj je kot tekstopisec sodeloval tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem Priča o Vasi Ladačkom in Život je more.

Iz časa, ko je bil član skupine Rani mraz, je tudi singel Računajte na nas, ki je postal izjemno priljubljen v bivši Jugoslaviji.

Leta 1982 je zasedbo zapustil in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album Pub in se podal na jugoslovansko turnejo. V karieri je izdal 12 samostojnih studijskih albumov.

Med njegovimi uspešnicami so še Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Lepa protina kći, Boža pub, Oprosti mi Katrin, Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje, Putuj Evropo, Samo da rata ne bude, Odlazi cirkus, D-mol in Kad odem. Njegove pesmi so prepevale generacije na zabavah in na šolskih izletih.

V državah nekdanje skupne države je vrsto let polnil velika prizorišča, tudi v Sloveniji je večkrat nastopil. V Ljubljani je rad koncertiral v Križankah, ki mu jih je leta 2017 uspelo tudi razprodati. Leta 2018 je nastopil v ljubljanskih Stožicah. S koncertom je v sklopu turneje Baronov bal obeležil častitljivo 40. obletnico delovanja.

Pred koncertom pa je v Ljubljani predstavil prvi del svoje dvojezične avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo. Kot je tedaj povedal glasbenik, je knjiga, za katero si je resnično želel, da izide tudi v slovenščini, v 99 odstotkih avtobiografska in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, "da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil".

Kot mesto mu je bil v Sloveniji zelo ljub Maribor in festival Lent, na katerem je prav tako nastopil. Leta 2019 pa je, le dan po svojem 66. rojstnem dnevu, nastopil v ljubljanskem Cankarjem domu, kjer je občinstvu z bolj intimno zasedbo predstavil akustični projekt Koledar mojega otroštva (Kalendar mog detinjstva) ter svoje legendarne pesmi.

Novica o Balaševićevi smrti se je hitro razširila na družbenih omrežjih, kjer se vrstijo pokloni njegovih oboževalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija