UMETNICA VALERIE WOLF GANG V KUBEDU: "Oblikovala bom neke vrste nov planet"

Koper

Umetniška rezidenca v Hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu vsak mesec gosti novega umetnika. Pogovarjali smo se z multimedijsko umetnico Valerie Wolf Gang, ki je v rezidenci prebivala meseca februarja. Navdih za ustvarjanje so ji dali Kubed in okoliški kraji. V nadaljevanju si lahko preberete zanimiv intervju z njo, v katerem boste izvedeli, kaj je nastalo v času njenega bivanja v umetniški rezidenci, kdaj bodo njene umetniške stvaritve na ogled širši javnosti in še več.

Valerie Wolf Gang

Kako bi strnili dogajanje zadnjega meseca?

Na začetku februarja je bilo slabo vreme, ki me je prisililo, da sem o kraju sprva veliko raziskovala prek spleta, potem pa sem kljub dežju začela raziskovati bližnjo okolico. Skozi športne aktivnosti sem raziskala okolico Kubeda in ugotovila, da gre za zelo zanimivo območje.

Pa ste pred tem poznali te kraje?

Niti ne. Zanimivo se mi je zdelo, da je Kubed del Mestne občine Koper, pa čeprav je od mesta Koper kar precej oddaljen. Sicer so me zelo navdušili tukajšnji razgledi. Vsaka vzpetina in vsak vzpon sta mi ponudila nova obzorja, kar me je zelo inspiriralo.

Kaj je nastalo v času bivanja v umetniški rezidenci v Kubedu?

Trenutno se precej posvečam tematiki regeneracije človeškega telesa in zaradi tega veliko časa namenjam študiju anatomije, psihofizičnih povezav ter različnih vzdržljivostnih preizkusov in raziskav. Številne teorije tako testiram na terenu skozi različne fizične aktivnosti. Na rezidenci sem zato dokumentirala svoje aktivnosti v naravi s pomočjo 360-stopinjske kamere, tako da sem čim bolje skušala zajeti okolico, ki sem jo raziskovala ob preizkušanju teh teorij na terenu. Naredila sem veliko videoposnetkov in fotografij, zdaj bom na podlagi tega oblikovala neke vrste "nov planet", ki ga bom kasneje s kolažno tehniko upodobila kot print na platno. To doživetje pa sem prepletala tudi s pisanjem poezije, ki ga tudi sicer prakticiram in pogosto vključujem v moja intermedijska dela. Poleg tega pripravljam tudi kratek eksperimentalen film, ki bo prav tako navdahnjen s to poezijo, okolico in mojemu iskanju ravnotežja med sodobnimi tehnologijami in "pobegi" v naravo, ki mi vedno znova vlivajo novo inspiracijo.

Torej ste ta mesec izkoristili bolj za nabiranje materiala?

Tako je, nabrala sem ogromno materiala, zdaj me pa čaka še kar nekaj dela v post produkciji. Tako bom delo zaključila v svojem ateljeju v Ljubljani.

Kdaj bo širša javnost lahko videla vaše umetniške stvaritve?

Premiera eksperimentalnega filma bo otvorila mednarodni festival "Back to the Future with Impact", ki bo letos 24. marca zaradi danih razmer v virtualni obliki, vendar z zanimivim konceptom: vsak obiskovalec festivala bo povabljen na virtualno vožnjo z avtobusom, ki bo simbolično vozil po različnih državah in nas tako pripeljal do zanimivih tematik in avtorjev. Brezplačne vstopnice si lahko zagotovite na: https://www.backtothefuturewithimpact.org/. Ostala dela pa bodo na ogled javnosti oktobra na skupni razstavi umetnikov, ki letos gostujemo v umetniški rezidenci v Kubedu.

Kako bi sicer ocenili izkušnjo bivanja v umetniški rezidenci v Kubedu?

Všeč mi je, da je rezidenca v Kubedu namenjena slovenskim umetnikom, kar ocenjujem kot velik plus, saj pri nas ni veliko takšne ponudbe. Sicer sama veliko gostujem po umetniških rezidencah, zlasti v tujini, med bivanjem v rezidenci v Kubedu pa sem ugotovila, da imamo veliko zanimivih kotičkov tudi v naši državi, za katere si nisem nikoli pred tem vzela dovolj časa. V tem enem mesecu pa sem res uspela začutiti kraj in dobiti navdih.

Kako pa so vas sprejeli domačini?

Lahko rečem, da so me odlično sprejeli. Žal zaradi ukrepov nismo imeli veliko fizičnih stikov, s tistimi, s katerimi sem se uspela srečati, pa so me odlično sprejeli in bili z mano zelo prijazni in gostoljubni. Pohvalila bi tudi samo rezidenco in celotno organizacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija