UKREPI PCT PEHAJO RANLJIVE SKUPINE V ŠE VEČJO STISKO: 212.000 Slovencev prejema pakete s hrano, bodo vsi prišli do njih?

Slovenija

Na vladno zaostrovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so se odzvali v Centru nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS). Zapisali so, da podpirajo ukrepe, a ne takšnih, ki ranljive skupine pahnejo v še večjo stisko. Vlado so pozvali k razširitvi izjem glede izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT).

Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij, ki združuje več kot 1400 različnih zvez in posameznih društev, zavodov in ustanov, je v objavi na Twitterju vlado med drugim spomnila na 212.000 Slovencev, ki nujnih življenjskih potrebščin ne kupujejo v živilskih trgovinah, ampak jih prejmejo v humanitarnih skladiščih.

Kot so opozorili, z novim odlokom, ki bo veljal od srede, ti v skladišča nimajo več vstopa brez izpolnjevanja enega od pogojev PCT. Zato se v CNVOS sprašujejo, kako bodo prišli do osnovnih živil.

Prav tako se sprašujejo, kako bodo do strehe nad glavo v mrzlih nočeh prišli brezdomci in kam se bodo lahko sredi noči zatekle pretepene ženske, če bodo v kriznem centru dejali: Prosimo, pridite zjutraj, ko boste testirani. Sprašujejo se tudi, ali bodo odvisniki plačali 12 evrov za hitre teste, da bodo prišli do sterilne igle.

Zapisali so še, da ni pošteno, da so humanitarni delavci prisiljeni izbirati med pomočjo ranljivim in spoštovanjem zakona. Zato CNVOS vlado poziva, naj razširi izjeme in prepreči takšne dileme. "Naj nam virus ne vzame človečnosti," so zapisali.

Vlada je namreč na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Tako bo s 15. septembrom pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Pogoj PCT morajo med drugim izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Navaja pa odlok nekaj izjem. Pogoja PCT med drugim ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami veljajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, ter specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V obeh primerih se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  14 .09. 2021 ob  10: 33
Kontracepskijske tablete pri zenski zmanjsajo fertilnost in nima vec tolko izrazite zelje po rojevanju otrok...
Stranski ucinki so zelo veliki ampak to nas ne briga ker okuzit ne more nobebega,njena stvar,ce pa kasljas okoli jst nocem bit bolan.
Na eni strani je zagovarjanje svobode za kontracepcijo,na drugi je krsenje pravice svobode nekomu drugemu ker bo bil zaradi tebe bolan.
Vlada je za en kurac ne cepivo
4ugoketo |  13 .09. 2021 ob  15: 46
Raspad družbe ali raspad vlade?
Lažejo!
Cepivo je varno in učinkovito
1) Cepivo: ni cepivo ampak genska terapija
2) Varno: več stranskih učinkov in smrti v sedmih mesecih kot od vseh cepiv skupaj zadnjih 20let (EMA)
(se spomnite smrti žene slovenskega diplomata?)
3) Učinkovito? Izrael ima najvišji "val" do sedaj, val cepljenih.v bolnišnicah v glavnem cepljeni, podobno je drugod, Anglija.... Zelo učinkovito.
Ostali sta še dve besedi v zgornjem stavku:
je in
če še to obrnem
ej, ni!!!
kokodek |  13 .09. 2021 ob  14: 23
ukinit dodatno zdravstveno zavarovanje, ker so zdravniki nedosegljivi !!!!!
vseved |  13 .09. 2021 ob  11: 50
-3
Tudi največji revež se lahko cepi in to brezplačno! Hrano lahko pustite tudi pred vrati, če nekdo ne izpolnjuje pogojev za vstop prostore. Seveda je to nehumano, ampak ukrepi so zaradi necepljenih!
Martin Kacur |  13 .09. 2021 ob  10: 45
-1
Ziga, imas prav. Vs ti ukrepi so za porabit cepiva.
To s spreminjanjem ukrepov je pa prava burleska. Si predstavljate, da bi na tak nacin poveljevali vojski.
ZigaZois |  13 .09. 2021 ob  09: 55
-8
Cepljenje je obvezno. Ne vem zakaj naša vlada porabi toliko časa za neke ukrepe in omejevanja. Dosti lažje bi bilo, da napišejo samo to: CEPLJENJE JE OBVEZNO in konec. Tisti, ki ima zdravniško potrdilo, da se iz kakšnega razloga ne more cepiti bo pač reskiral, ko bo šel iz hiše. Ukrepe se ukine in bolnice naj bodo pripravljene.
Tako bomo vsi svobodno zaživeli brez omejevanja. Problem pa je, če so ukrepi namenjeni čemu drugemu.