UKREPI EVROPSKIH DRŽAV VSE STROŽJI: Policijska ura, zaradi napadov na zdravnike pred bolnišnicami vojska

Svet

Belgija se je pridružila Italiji, Franciji in Španiji in se odločila, da bo kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom uvedla karanteno. Ukrep bo začel veljati danes opoldne in naj bi ostal v veljavi najmanj do 5. aprila. Srbija je v torek uvedla dodatne ukrepe, med njimi prepoved gibanja na prostem med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Zapuščanje domov v tem času bo mogoče le s posebnimi dovoljenji in za posebne naloge. Starejšim ljudem pa so sploh prepovedali, da bi zapuščali svoja stanovanja. Nemčija bo prepovedala vstop vsem, ki niso državljani Evropske unije, pa tudi državljani EU lahko le prečkajo državo. Avstrija je odredila, da morajo vsi, ki se vrnejo v državo z ogroženih območij, v 14-dnevno domačo karanteno.

V Belgiji bo odhod od doma dovoljen samo tistim, ki bodo morali k zdravniku, ki bodo sami telovadili na prostem ali se odpravili na delo v podjetja, ki zagotavljajo osnovno oskrbo, kot so trgovine in lekarne.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ukrepe utemeljil z dejstvom, da ljudje zvečer običajno organizirajo različne zabave v zaprtih prostorih, kot so rojstnodnevne zabave in druga družinska slavja in srečanja. Na njih se običajno zbere veliko število ljudi, med njimi je tesen stik, vse to pa predstavlja dodatno tveganje za širjenje virusa.

"Kar se tiče prepovedi gibanja med 20. in 5. uro, smo to z lokali delno že rešili. Delno smo rešili tudi povečanje predpisane površine v kvadratnih metrih na človeka, da bi zmanjšali možnost gneče in ogrožanja zdravja prisotnih," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug razložil Vučić. "Želimo, da ljudje ostanejo doma. Da ne hodijo po klubih in zaprtih mestih," je dejal na večerni novinarski konferenci.

"Policijsko uro" bosta nadzirali policija in vojska. Slednja bo prevzela tudi nadzor na mejah, pa tudi varovanje 16 migrantskih centrov v državi in tudi varovanje bolnišnic. "Več zdravnikov je že bilo napadenih med to krizo. Zdravstveni delavci se bodo počutili mnogo varneje z oboroženimi vojaki pred vrati," je dejal Vučić.

To bo, kot je dejal Vučić, za vojake in policiste velik zalogaj. "Vendar pa hočemo zaščititi zdravje in življenje ljudi. Moramo se boriti in dali bomo vse od sebe, tako kot smo med poplavami," je dejal Vučić in izrazil prepričanje, da bo država tudi to krizo prebrodila.

Glede na nova pravila bodo morali vsi starejši od 65 let v mestih in starejši od 70 let na podeželju ostati na svojih domovih ves čas. Oskrbovala jih bo določena mreža trgovin in pomočnikov. Dodatni ukrepi začenjajo veljati danes ob 10. uri.

Srbska vlada poleg tega načrtuje ustavitev javnega prometa. Avtobusi bi lahko vozili le še delavce v nujnih podjetjih.

Prav tako bodo zaostrili sankcije proti tistim, ki so se vrnili iz tujine, niso pa odšli v 14-dnevno samoizolacijo, kot je predpisano.

Srbija je doslej zabeležila 83 okužb s koronavirusom, 18 več v zadnjih 24 urah, je sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Sedem ljudi je v bolnišnici, vendar nimajo zapletov in njihovo splošno stanje je stabilno. Skupno so v državi doslej izvedli 421 testov prisotnosti koronavirusa.

V Nemčijo bodo lahko vstopali le državljani EU in tisti z dovoljenjem za bivanje. Omejitev bo v veljavi 30 dni.

"Nemčija bo to nemudoma implementirala," je dejala kanclerka Angela Merkel.

Kot je pojasnila, bo še naprej zagotovljeno trgovanje in prost pretok blaga. Je pa opozorila, da bo to močno vplivalo na gospodarstvo in industrijo.

Merklova je še potrdila, da so voditelji EU sklenili, da bodo za 30 dni zaprli svoje zunanje meje za nedržavljane EU. Dogovarjajo se tudi, kako v domovine prepeljati državljane EU, ki so obtičali v tujini.

Nova uredba v Nemčiji velja tako za vsa letala kot potniške ladje, ki imajo svoje izhodišče zunaj EU. Izjema so osebe s stalnim prebivališčem v eni od držav EU, ali če imajo nujen opravek v EU, na primer pogreb. Državljani EU bodo lahko Nemčijo le prečkali, ne pa se v njej zadrževali.

Nemčija je že pred tem uvedla zaporo na svojih mejah s Avstrijo, Luksemburgom, Francijo, Dansko in Švico.

V Belgiji pa bodo po poročanju medijev uvedli karanteno. Od srede do 6. aprila prebivalci Belgije ne bodo smeli več zapustiti svojih domov, če ne bo to nujno. Omejitve javnega življenja je od srede dalje napovedala tudi Danska.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sporočil, da bodo morali od srede vsi, ki se vrnejo z ogroženih območij zaradi covida-19, v 14-dnevno domačo karanteno.

To so območja in države, za katera je zunanje ministrstvo izdalo opozorilo pred potovanji. Na tem seznamu so Francija, Iran, Italija, Nizozemska, Rusija, Švica, Španija, Južna Koreja, Ukrajina in Velika Britanija.

Zunanji minister Alexander Schallenberg pa je sporočil, da je v tujini še najmanj 47.000 avstrijskih državljanov v več kot sto državah. Ob tem je obljubil pomoč pri njihovi vrnitvi v domovino. Tako bodo že v sredo po državljane poslali letalo na Kanarske otoke in v Hurgado. Načrtujejo pa tudi druge lete.

V Avstriji si bodo v prihodnje pomagali tudi z vojsko. Vojaki bodo namreč nadomestili policiste, ki varujejo veleposlaništva v državi. Na ta način bi sprostili dodatne kapacitete in zmogljivosti policije, je sporočila obrambna ministrica Klaudia Tanner.

Je pa tudi avstrijska vlada sprejela preventivne ukrepe za svoje seje, saj bodo te vsaj deloma potekale v formatu videokonferenc. Na seji bo namreč fizično prisotnih le devet ministrov, ki so bolj vpleteni v razmere glede koronavirusa, in kancler Sebastian Kurz, ostali pa se bodo vključili preko prenosa.

V Avstriji se je z novim koronavirusom doslej okužilo 1332 ljudi, trije pa so umrli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija