UKREP OBČINE PO HUDI NESREČI: Mlaji tudi naslednje leto, a samo ob pridobitvi ustreznih dovoljenj

Svet

Goriška občina je odločila, da morajo podreti vse mlaje na občinskem ozemlju, saj za postavitev ni bilo ustreznih dovoljenj in zanje ne obstaja zagotovilo, da so varni. Do odločitve prihaja po grozljivi nesreči, ki se je zgodila v petek zvečer v Podgori, ko je na mlajšo žensko padel mlaj, ta pa je utrpela hude poškodbe.

Občinski tehnični urad je sprejel odločitev, ki je posledica preverjanja lokalnih policistov in občinskih tehnikov po hudi nesreči v Podgori. Na 30-letnico je namreč padel mlaj in jo hudo poškodoval.

Goriški župan Rodolfo Ziberna je zagotovil, da bo mlaje mogoče postavljati tudi naslednje leto, a samo ob pridobitvi ustreznih dovoljenj. Kot dobro prakso je izpostavil svetogorski 'pignarûl', ki je prav tako starodavni običaj, pri njem pa se držijo vseh potrebnih varnostnih predpisov.

Župan se je po dogodku pogovoril s poveljnikom mestne policije Marcom Muzzatijem, z vodjo tehničnega urada Alessandrom De Luiso in zatem še s karabinjerji, poroča Primorski dnevnik. Ugotovljeno je bilo, da občina o postavljanju mlaja v Podgori ni bila obveščena, prav tako ni bila obveščena o ostalih mlajih na javnih zemljiščih goriške občine.

Poudaril je, da po teh primerih ne morejo ostati križem rok, temveč morajo javne uprave zagotavljati spoštovanje varnostnih predpisov.

"Vodja tehničnega urada je ob zaključku preverjanj odredil podrtje mlajev, ker so bili postavljeni brez ustreznih dovoljenj in so lahko nevarni. V prihodnjih letih bo kakorkoli mogoče še naprej postavljati mlaje, vendar bo potrebno pridobiti vsa potrebna dovoljenja, kot se na primer dogaja za 'pignarûl' v Svetogorski četrti. Tudi v tem primeru gre za starodavni običaj, ki je lahko ravno tako nevaren, vendar za njegovo prirejanje skrbijo v združenju, ki vsakič vloži ustrezno prošnjo, ki določi, kdo je odgovoren za celoten dogodek, in zagotovi, da sta prisotna civilna zaščita oz. protipožarna služba," prenaša izjavo župana Primorski dnevnik.

Dodal je tudi, da je bilo zemljišče, kjer je prišlo do nesreče, zaseženo. Ni več dostopno, občina ga je zavarovala in na podlagi goriškega sodišče določila njegovega upravnika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija