UKRAJINSKE SILE VSTOPAJO V HERSON: Rusija zatrjuje, da kljub umiku sil državi nista bližje mirovnim pogajanjem (VIDEO)

Svet

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da njene sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik 30.000 vojakov z desnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Moskve so medtem potrdili, da že izvajajo napade na ozemlja, ki so jih prepustili Ukrajincem.

"Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto," je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu.

Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve, ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve. Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovna agencije Tass.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo bržkone otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil Peskov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija