UKRAJINA ŽE SKORAJ IZPOLNILA VPRAŠALNIK ZA VSTOP V EU: Za konec vojne bosta odločilna dva dejavnika

Svet

V vojni z Rusijo je doslej umrlo med 2500 in 3000 ukrajinskih vojakov, še okoli 10.000 je bilo ranjenih, je v pogovoru za CNN v petek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Skrbi ga tudi možnost ruske uporabe taktičnega jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah Zelenskega je na ruski strani umrlo okoli 20.000 vojakov. V Moskvi so sicer doslej potrdili okoli 1350 smrtnih žrtev med svojimi vojaki, po ocenah zahodnih služb pa jih je v resnici umrlo več tisoč. Številk o umrlih vojakih sicer na nobeni strani od 24. februarja, ko se je začela vojna, ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja britanski BBC.

Zelenski je za CNN še dejal, da ni mogoče izključiti ruske uporabe jedrskega orožja. Na vprašanje CNN, ali se boji, da bo Moskva uporabila taktično jedrsko orožje, je dejal, da se tega boji, tako kot ves svet.

V večernem nagovoru Ukrajincem preko družbenih omrežij pa je Zelenski povedal, da so vprašalnik za vstop v EU, ki ga je prejšnji teden v Kijev prinesla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, že skoraj izpolnili. "Odgovore bomo kmalu posredovali Bruslju," je dodal.

Za konec vojne odločilna dva dejavnika

Dejal je še, da je težko napovedati, kako dolgo bo trajala vojna. Po njegovi oceni bosta odločilna dva dejavnika.

"Uspeh naše vojske na bojišču je res pomemben. Zgodovinsko pomemben, a ne dovolj, da bi že osvobodili domovino in pregnali okupatorje. Še se bomo morali boriti," je dejal.

Dodal je, da so pomembne tudi sankcije proti Rusiji. "So ekonomsko boleče. A še vedno ne dovolj, da bi ruski vojaški stroj ostal brez sredstev," je opozoril.

Dodal je, da hitreje ko bodo dobili orožje, močnejši bo njihov položaj in mir bo prišel hitreje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  17 .04. 2022 ob  11: 52
Amerika je že dolgo v Ukrajini. Zato pa so našuntali cel svet proti Rusiji. Njim ni v interesu mir ampak oslabitev Rusije in zato oborožujejo Ukrajince. Dlje kot bo trajala vojna, bolj bodo Rusi oslabeli. Za narod, ki bo nastradal v tej vojni pa Američanom ni kaj dosti mar - so ko-lateralna škoda v zagotavljanju njihovih interesov. Tako kot žrtve v Iraqu, Afganistanu, Libiji . . .
anton |  16 .04. 2022 ob  10: 10
10
... moje osebno mnenje je, da je rešitev v iskanju miru, ne pa v dostavi čim večje količine orožja ukrajini... dovolj, da, bi nato izjavil, da ukrajina ne bo nikoli pravnomočna članica nata, lahko pa jo v primeru agresije, branijo članice nata, kar sta že pred začetkom vojne predlagala putin in nemški kancler ...