UKRAJINA REKRUTIRA ZAPORNIKE V VOJSKO: Nova zakonodaja omogoča izpustitev v zameno za služenje vojaškega roka

Svet

Poveljnik bataljona Dmytro Kukharchuk govori tiho, a odločno. Držeč tetovirane roke za hrbtom, pripoveduje moškim – vsem obsojencem – o svojih izkušnjah v bojih za Ukrajino v Bahmutu in Avdijivki. Kukharchuk, star 34 let, je v zaporu v osrednji Ukrajini, kjer poskuša v svojo enoto, 3. ločeno jurišno brigado, rekrutirati fizično močne, zdrave in motivirane zapornike. Ukrajina se več kot dve leti po ruski celoviti invaziji sooča s težavami pri polnjenju svojih izčrpanih vojaških vrst. Da bi to rešili, je vlada prejšnji mesec uvedla nov zakon, ki dovoljuje rekrutacijo obsojencev. Posameznikom, ki izpolnjujejo določene pogoje, je omogočena pogojna predčasna izpustitev, če podpišejo pogodbo za služenje vojaškega roka.

Kukharchuk zapornikom ne obljublja veliko. "Ne bo lahko. Toda, ko pridete k nam, pridete v družino," jim pove, pri čemer pojasni, da brigada ne bo imela posebnih 'kazenskih' enot. Namesto tega, pravi, bodo rekrutirani zaporniki vključeni v obstoječe bataljone. Nekateri moški poslušajo pozorno, drugi se posmehujejo. Toda tudi tisti, ki se posmehujejo, začnejo biti pozorni, ko začne govoriti Kukharchukov sodelavec. Moški, ki je CNN prosil, da ga zaradi zasebnosti identificirajo samo z njegovim vzdevkom  'Dato', je eden izmed njih. Večji del svojega življenja je preživel za rešetkami. Obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj, je trikrat pobegnil iz zapora in bil pogojno izpuščen februarja 2022 po 31 letih prestane kazni. V ukrajinsko vojsko se je pridružil le nekaj ur po ruski celoviti invaziji 24. februarja 2022.

Dato, star 58 let, vzbuja spoštovanje pri svojem občinstvu. Njegov glas se razlega po dvorišču in ko se ustavi, nastane tišina. Njegov govor je prepreden z zaporniškim slengom. Govori o časti, dolžnosti in ugledu. "To je vaša priložnost, da se rehabilitirate v očeh svojih otrok," jim pove. Rekruterji iz več brigad so že obiskali ta zapor s 700 zaporniki, približno 100 zapornikov pa je že podpisalo pogodbe z različnimi enotami. Nov zakon ne dovoljuje rekrutacije oseb, obsojenih zaradi kaznivih dejanj proti temeljem nacionalne varnosti Ukrajine ali zaradi posebej hudih korupcijskih kaznivih dejanj. Izključeni so tudi tisti, ki so storili najhujša nasilna kazniva dejanja. Osebe, obsojene za dva ali več premišljenih umorov, kaznivih dejanj z okrutnostjo ali umorov v kombinaciji s posilstvom ali spolnim nasiljem, ne smejo podpisati pogodbe.

Po podatkih Ministrstva za pravosodje se je od podpisa zakona za vstop v vojsko prijavilo 5.000 zapornikov. Nekateri že opravljajo osnovno usposabljanje na vadbišču v osrednji Ukrajini. Kako bo zakon deloval v praksi, še ni povsem jasno. Po sprejetju zakona je ukrajinsko ministrstvo za pravosodje povedalo, da bodo zaporniki, ki se morajo prijaviti prostovoljno, služili v ločenih enotah. Toda Kukharchuk in Dato, ki predstavljata 3. ločeno jurišno brigado, bi želela, da zaporniki služijo skupaj z redno pehoto. Kukharchuk je povedal, da vojaki iz njegove brigade nimajo težav z bojem skupaj z obsojenci. "Kako lahko imate 'drugačen' odnos do ljudi, ki pridejo k vam, ki bodo z vami sedeli v istem jarku, sodelovali v jurišnih operacijah z vami in vam varovali hrbet?" je dejal.

Podpora in pomisleki

Drugi poveljniki, čeprav podpirajo rekrutacijo obsojencev, pa niso tako prepričani glede integracije. "Zaporniki bi se morali boriti v ločenih enotah. In potrebujejo zelo dobre vodje," je povedal poveljnik, ki uporablja vzdevek 'Teren' in se bori v Avdiivki. Poveljnik artilerijskega izvidništva 110. mehanizirane brigade je prosil, naj se njegovega pravega imena ne uporabi zaradi varnostnih razlogov. "Nisem proti boju zapornikov. Presenečen sem, da te ideje nismo uporabili že na začetku vojne. Med pehoto je vedno veliko žrtev, in če obsojenci želijo tvegati svoje življenje v boju v pehoti, je to dobra odločitev," je dodal.

Razlike med Ukrajino in Rusijo

Pobuda za rekrutacijo zapornikov v vojsko na prvi pogled spominja na kampanjo rekrutacije v ruskem najemniškem podjetju Wagner na začetku vojne, ki jo je od lanskega leta nadaljevalo Ministrstvo za obrambo. Življenja tisočih ruskih zapornikov so bila izgubljena v tako imenovanih 'mesoreznicah ', zlasti v bojih za vzhodno ukrajinsko mesto Bahmut. Toda ukrajinski minister za pravosodje Denys Maliuska je v pogovoru za CNN v Kijevu zavrnil primerjavo.

"V Ukrajini motivacija v veliki meri temelji na patriotizmu. Naši zaporniki se prostovoljno pridružijo vojski. V Rusiji je bilo to prostovoljno in prisilno. Osebno sem videl (ruske) zapornike, ki so bili prisiljeni pridružiti se Wagnerju," je dejal in dodal, da so v Rusiji zapornike rekrutirali v zloglasno brutalno zasebno vojaško podjetje, medtem ko se v Ukrajini pridružujejo Oboroženim silam Ukrajine. "Gre za redno državno vojaško službo z vsemi garancijami: plača, socialno zavarovanje, izplačila v primeru poškodbe, smrti itd. Gre za povsem drugačno zgodbo v smislu motivov in mehanizmov."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija