UKRAJINA POTREBUJE VEČ VOJAKOV: Bo Nemčija poslala prebegle Ukrajince nazaj?

Svet

Nemčija razpravlja o pošiljanju ukrajinskih moških, ki so ob začetku ukrajinsko-ruske vojne prebegnili v Nemčijo, nazaj domov, saj Kijev potrebuje več vojakov; kot so pred kratkim navedli, naj bi potrebovali pol milijona dodatnih vojakov, poleg skoraj milijona obstoječih. 

Ugledni nemški časopis Die Welt se sprašuje, ali bi bilo treba vojaško sposobne ukrajinske moške spodbuditi ali nemara prisiliti, da gredo nazaj v domovino in se borijo, medtem ko se Kijev trudi zgraditi dovolj veliko vojsko, da bi zavrnil rusko invazijo. "Ukrajinska vojska nujno potrebuje nove vojake," ugotavlja Die Welt, ki raziskuje, koliko vojaško sposobnih ukrajinskih moških, ki so pobegnili iz države v prvih dneh vojne leta 2022, je v Nemčiji.

To je sicer zelo težko določiti. Kiev trenutno obravnava mrežo več kot sto uradnikov, zadolženih za vojaški nabor, ki naj bi prodajali dokumente za oprositev za velike denarje ali kriptovatutna plačila; po podatkih, objavljenih lani, ugotavljajo, da je bilo pri nezakonitem prehodu evropske meje odkritih 20.000 ukrajinskih moških, ki so bežali od vojaškega vpoklica.

Ukrajinskih moških v starosti med 27 in 60 let, ki navajajo legitimne razloge za zapustitev države v času vojne ali ki bežijo pred vpoklicem oziroma navajajo druge razloge, je trenutno v Nemčiji 159.512. Če bi se načrt predsednika Zelenskega za znižanje vpoklicne starosti na 25 let uresničil, bi to število naraslo na 167.854. Skupno število ukrajinskih beguncev v Nemčiji - to so običajno ženske, otroci in starejši -, je sicer veliko večje in znaša 1,4 milijona. V vsej Evropski uniji in Združenem kraljestvu pa je skoraj 4,5 milijona ukrajinskih državljanov s statusom begunca

Med možnostmi za vrnitev ukrajinskih moških v Ukrajino, navaja članek, je odvzem azilnega statusa, ukinitev finančne pomoči vojaško sposobnim ukrajinskim moškim, medtem ko živijo v Nemčiji, in sankcije s strani ukrajinske vlade, kot so zamrznitev njihovih bančnih računov doma. Tako je ukrajinski opozicijski poslanec Oleksij Hončarenko predlagal, da bi moral Kijev celo zaprositi svoje partnerske države v Evropi, naj ukinejo ugodnosti za ukrajinske moške kot sredstvo za spodbudo, da se vrnejo v domovino. Medtem so tudi nemški politiki že razpravljali o tem, vendar te ugodnosti jamči nemška ustava.

Tudi Ukrajina je že razpravljala o sankcijah zoper svoje državljane, ki se ne odzovejo na vojaški vpoklic, vključno z zamrznitvijo bančnih računov, a so jih poslanci označili za nesprejemljive. Die Welt ugotavlja, da bi takšne kaznovalne ukrepe lahko uveljavili samo za ceno priljubljenosti Zelenskega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .03. 2024 ob  13: 03
Mir takoj!Če že, naj na fronto gre Zelenski, Putin, komisarke in komisarji, politiki in vsi, ki nič ne naredijo za mir
magik |  10 .03. 2024 ob  11: 22
Novinarji? Kaj se ne bi raje ukvarjali z vprašanjem, če bo Slovenija poslala prebegle Ukrajince NAZAJ?
Se ne bi morda ukvarjali z vprašanjem zakaj morajo Slovenijo zapustiti Ukrajinske sirote, moški ki so sposobni za vojskovanje pa ne?
Zakaj je Ukrajina varna za sirote, za Ukrajinske družine, ki bivajo v SLO pa ni varna?
Martin Kacur |  10 .03. 2024 ob  01: 23
Ta vojna me spominja na zgodbo., kako so cigani palačinke pekli.
vseved |  09 .03. 2024 ob  16: 01
Brez panike.Janša in Makron bosta poslala pol milijona svežega mesa v ukrajino.