UKRAJINA NASPROTUJE ODLOČITVI, DA NE BO GOSTILA EVROVIZIJE: "Zahtevamo dodatna pogajanja"

Svet

Ukrajina je obsodila odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da ji iz varnostnih razlogov zaradi ruskega napada na državo prihodnje leto odvzame pravico do priprave tekmovanja za pesem Evrovizije. Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je napovedal, da bodo zahtevali spremembo te odločitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremembo odločitve bodo po njegovih besedah zahtevali, ker verjamejo, da jim bo uspelo izpolniti vse zaveze. "Zahtevamo dodatna pogajanja o gostovanju Evrovizije 2023 v Ukrajini," je minister dejal v izjavi.

EBU je v petek v Ženevi sporočila, da glede na trenutne okoliščine v Ukrajini ni mogoče izpolniti "varnostnih in operativnih jamstev", ki so potrebna za organizacijo tekmovanja. Namesto tega kot možno državo gostiteljico obravnavajo Veliko Britanijo, ki je na letošnjem tekmovanju zasedla drugo mesto.

Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos zmago prinesel nastop Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija.

Po tradiciji zmagovalna država gosti tekmovanje leto kasneje. A v EBU so ocenili, da glede na potekajočo vojno, ki se je začela februarja z invazijo Rusije na Ukrajino, to ne bi bilo mogoče. Oblasti v Kijevu pa so izjavile, da je EBU vse skupaj narobe razumela.

"Ukrajina se ne strinja z naravo odločitve, ki jo je sprejela EBU," je dodal Tkačenko in zagotovil, da je njegova država izpolnila vse pogoje ter zagotovila odgovore in jamstvo glede varnostnih standardov za tekmovanje.

Orkester Kalush je v finalu Evrovizije, ki je potekalo v italijanskem Torinu, zmagal po seštevku glasov nacionalnih žirij in širše javnosti. Evropsko občinstvo je pri tem pokazalo svojo solidarnost z Ukrajino ob ruski invaziji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  18 .06. 2022 ob  22: 41
Obnašanje Ukrajine spominja na obnašanje sitnega, razvajenega otroka, od vseh samo nekaj zahteva, izsiljuje, jamra, se buni,.........neznosno! Brco v rit!
hribi |  18 .06. 2022 ob  16: 38
S temi Ukrajinci pa bomo še imeli teževe. Morda se bo komu se kolcalo, da Rusi niso šli do konca.