UKRAJINA IN RUSIJA SESTAVILI NAČRT ZA KONEC VOJNE? Obsegal naj bi teh 15 točk

Svet

Ukrajina in Rusija sta dosegli pomemben napredek pri okvirnem mirovnem načrtu, ki obsega 15 točk, vključno s premirjem in umikom Rusije, če Kijev razglasi nevtralnost in sprejme omejitve svojih oboroženih sil, poroča Financial Times, ki se sklicuje na tri vire.

Osnutek sporazuma naj bi vseboval 15 točk, med katerimi obljube, da Ukrajina ne bo vstopila v Nato oziroma nobeno vojaško zavezništvo, ne bo dovolila vzpostavitve tujih vojaških oporišč in orožja na svojem ozemlju ter ne bo odpirala meja za pripadnike sil tujih držav.

Sporazum bi moral vključevati vojaško-varnostna jamstva zaveznikov, kot so ZDA, Velika Britanija in Turčija, Kijev pa bi moral še naprej obdržati svojo vojsko. V zameno bi se ruske sile popolnoma umaknile z ozemlja, ki so ga zasedle po 24. februarju letos. Kijev bi moral zagotoviti tudi enakopravno uporabo ruskega jezika v Ukrajini.

Po navedbah treh virov, ki so se pogovarjali s časnikom Financial Times, naj bi Kijev še vedno sprejel določene omejitve svojih vojaških sil, potencialna težava v pogajanjih pa bi lahko bile določbe, po katerih bi zahodne države zagotavljale varnost Ukrajine v prihodnosti, poročajo hrvaški mediji. 

Čeprav sta Moskva in Kijev dejala, da sta dosegla napredek pri pogojih sporazuma, ukrajinski uradniki ostajajo skeptični. Mihail Podoljak, višji svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je za Financial Times povedal, da bo vsak sporazum vključeval "rusko vojsko, ki zapusti Ukrajino".

Ukrajina je danes tudi sporočila, da zavrača koncept nevtralnosti po avstrijskem ali švedskem zgledu, ki ga predlaga Rusija, in zahteva trdna mednarodna zagotovila glede njene varnosti v odnosu do Rusije. "Ukrajina je zdaj v neposredni vojni z Rusijo, zato je model lahko le ukrajinski," je dejal Podoljak.

Rusija in Ukrajina sta sicer danes poudarili, da obstaja prostor za kompromis. Zelenski je dejal, da pogovori "postajajo bolj realistični", ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da "obstaja upanje za kompromis".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  17 .03. 2022 ob  03: 36
Nalagajo sankcije Rusom ki jih nobeden ne jebe pet posto