UGOTOVITEV ZDRAVNIŠKE ZBORNICE GLEDE ZADEVE JANSSEN, KI JE POSREDNO PRIVEDLA DO SMRTI 20-LETNICE: Je Poklukar kršil etični kodeks?

Slovenija

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je presodil, da minister za zdravje Janez Poklukar glede zadeve Janssen ni kršil kodeksa zdravniške etike, poroča Dnevnik. Odloka, ki je omogočil, da pogoj cepljenosti takoj izpolni vsak, ki je polno cepljen, ni sprejel on, pač pa vlada, so ocenili.

Vlada je namreč 27. avgusta lani spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da je pogoj cepljenosti nemudoma izpolnil vsak, ki je polno cepljen. Najhitreje je bil tako pogoj cepljenja izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, kjer je bil status polne cepljenosti dosežen že po enem odmerku.

Na NIJZ so vlado glede spremembe odloka takrat sicer večkrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna in izrecno predlagali, da se določilo popravi. A Poklukar opozoril ni upošteval.

Uveljavitev omenjenega odloka je sprožila veliko povpraševanje po tem cepivu, s katerim sicer v več državah ne cepijo mlajših skupin prebivalstva zaradi nekaterih redkih, a tudi življenje ogrožajočih stranskih učinkov. V Sloveniji takih starostnih omejitev ni bilo. Po smrti 20-letnice, ki je umrla zaradi zapleta po cepljenju s cepivom Janssen, pa je vlada ustavila cepljenje s tem cepivom. Od takrat je to mogoče le s pisnim soglasjem.

Dnevnik je odboru zdravniške zbornice za pravno-etična vprašanja poslal pobudo, naj presodi, ali je bilo ravnanje Poklukarja v skladu s kodeksom zdravniške etike.

V odboru so presodil, da Poklukar kodeksa ni kršil. "Odbor ugotavlja, da je vlada za vsa cepiva določila istovrstni presečni datum, ko velja, da je oseba cepljena, in sicer datum prejetja zadnjega odmerka cepiva, ki je potreben za polno cepljenje po navodilih proizvajalca. To je tudi podatek, ki se vpisuje v digitalno covidno potrdilo. Zakaj je vlada ravnala tako in ne drugače, odbor ne more presojati," je za časnik pojasnil predsednik odbora Peter Golob.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  25 .01. 2022 ob  17: 20
samo novembra in decembra je umrlo 6 športnikov iz srbije in hrvaške
na, regional, to so zgodbe!!!
srčni zastoji, možganske kapi
goodsciencing com
ne bomo mi opravljali vaše delo
manemebasat |  25 .01. 2022 ob  16: 44
Tudi lastnik regionala. Ne se sekirat, ne bos usel/usla pravici! Vsi boste najebali zaradi genocida!
manemebasat |  25 .01. 2022 ob  14: 32
Pra sec bo sedel! In z njim vsa garnitura politikov, zdravnikov in sester, novinarjev, policajev, lastnikov medijev...
vseved |  25 .01. 2022 ob  13: 31
Kriv je predsednik vlade! Minister, pa bi moral odstopit že zaradi higiene.
kokodek |  25 .01. 2022 ob  12: 50
in zdaj bi morali vsi skupaj kazensko odgovarjati!!!!
kokodek |  25 .01. 2022 ob  12: 50
jasno je, da je Poklurar kriv !!!! Vlada ni zdravnik oz. strokovnjak za cepivo, torej bi se moral upreti in najmanj, kar bi lahko naredil je, da bi že takrat odstopil !!!!
Ištrijan |  25 .01. 2022 ob  12: 46
Janez Poklukar ni kršil etični kodeks, Janez Poklukar in tolpa okoli njega zbrana so kršili vse kar se je dalo kršiti z množičnim pozivanjem k vsespolšnemu cepljenju in strašenjem ljudi kaj se jim bo zgodilo če se ne cepijo! Tej ljudje bi morali kazensko odgovarjat!