UDAREC ZA STRASTNE KADILCE: Nič več vejpov z različnimi okusi, te prepovedi pa še sledijo

Slovenija

Danes se je začela uporabljati novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Od danes je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, od 24. aprila 2025 pa bo prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Konec leta 2025 novela ukinja kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Novela v nacionalno zakonodajo prenaša delegirano direktivo Evropske komisije, ki se nanaša zgolj na ogrevane tobačne izdelke. Arome v elektronskih cigaretah pa bodo prepovedane na nacionalni ravni. Z omejevanjem arom v tobačnih in povezanih izdelkih želijo zaščititi zdravje, predvsem otrok in mladostnikov. Arome so namreč eden od ključnih dejavnikov za izbiro teh izdelkov med mladimi, so ob sprejemanju novele opozarjali na ministrstvu za zdravje.

V skladu z novelo se lahko elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, posodice za ponovno polnjenje in posodice za ponovno polnjenje brez nikotina z aromami dajejo na trg še največ 12 mesecev od uveljavitve zakona, to je do 24. aprila 2025.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je sicer sredi marca 2017 uvedel strožje ukrepe pri uporabi tobaka, uvedel licence oz. dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov in prepovedal oglaševanje tobačnih in povezanih izdelkov. Poleg tega je uvedel tudi enotno embalažo za cigarete in tobak za zvijanje. Že od leta 2017 je tako prepovedana prodaja cigaret in tobaka za zvijanje z aromo ali z dodatki, kot so vitamini, kofein ali tavrin itd.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija