UČNA URA ZA ZADKOVIĆA, KI BI PIRANSKO SOL UPORABIL ZA POSIPAVANJE CEST: "Da je izrednega okusa potrjujejo njeni uporabniki po vsem svetu"

Piran

Poročali smo že o Zadkovićevi 'inovativni' ideji, da bi lahko sol iz solin uporabili tudi za posipavanje cest, ko se je namesto seje debate o tematiki ribiškega pristanišča v Seči raje udeležil na družbenem omrežju. Danes pa smo prejeli komentar direktorja sečoveljskih solin Klavdija Godniča, ki na navedbe piranskega župana odgovarja, da je vprašanje stroškovne racionalnosti takšnega početja. Pri tem ga je 'podučil', da se Piranska sol lahko pohvali z zaščiteno označbo porekla in da strokovnjaki kulinarike priznavajo, da solni cvet po kakovosti presega v svetu sicer zelo cenjene vrste 'la fleur de sel'.

Piranski župan Đenio Zadković je v burni debati na družbenem omrežju Facebook o prenovi ribiškega pristanišča v Seči zapisal kar nekaj 'sočnih'. Med drugim, da mu zaradi visokega zneska investicije – 4,2 milijona evrov – "vest utripa rdeče" in "sirena tuli, da je ne morem preslišati, saj bi vse, kar bi preseglo 2 milijona evrov sredstev, moral pokriti občinski proračun".

Debata pa je stekla tudi o produkciji soli, ki je je po Zadkovićevem mnenju vse manj in da je "produkcija soli kot za časa Serenissime že 'passe'", za konec pa ponudil 'rešitev': "Lahko ohranjamo soline samo kot kulturno ali tudi tehnično dediščino, pa morda za posipavanje cest. To je vse."

A kot kaže, je z njegovo izjavo, da je "produkcija soli kot za časa Serenissime že 'passe'", v zmoti, saj kot nam je pojasnil direktor Krajinskega parka Sečoveljske soline Klavdij Godnič, ima pridelava soli na tradicionalen način v Evropski uniji, pa tudi v svetu, vedno večjo veljavo. "Tako, na primer, Italija, Španija, Portugalska, Francija, Grčija revitalizirajo številne soline. Na nivoju EU je ustanovljeno tudi evropsko združenje pridelovalcev tradicionalnih soli Artisanal Sea Salt Europe," pojasnjuje.

Piranska sol z zaščiteno označbo porekla je pridelana po potrjenem tradicionalnem postopku, po izročilu starem več kot 700 let in zgolj s tradicionalnimi orodji. Osnovni proces je naravna kristalizacija na solnih poljih, kjer se sol pobira na nekaj milimetrov debeli podlagi biosedimenta, imenovani petola, sestavljeni iz mineralov in mikoroorganizmov.

"Pridelek je odvisen zgolj od sil narave – sonca, vetra, morja in dela solinarjev. Da je sol iz Sečoveljskih solin lahka in izrednega okusa potrjujejo njeni uporabniki po vsem svetu," poudarja Godnič in izpostavlja, da je najdragocenejši pridelek Piranskih solin solni cvet, katerega drobni piramidasti kristali nastajajo le ob brezveterju. "Ker se solni cvet Piranskih solin odlikuje z veliko mero mineralov in s posebej izrazitim okusom ter vonjem, mu strokovnjaki kulinarike priznavajo, da po kakovosti presega v svetu sicer zelo cenjene vrste 'la fleur de sel'."

Seveda nas je zanimalo tudi, ali je njihova sol sploh primerna za posipavanje cest, kot to predlaga Zadković, glede na zelo cenjeno kakovost. Godnič nam je pojasnil, da se povpraševanje po Piranski soli in solnem cvetu iz leta v leto povečuje, povpraševanje pa je mnogo večje od količine pridelane soli. "Če bi kdo želel, bi lahko s takšno soljo tudi posipal ceste, je pa vprašanje stroškovne racionalnosti takšnega početja," je jasen Godnič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Menebriga |  29 .09. 2021 ob  14: 43
Kot da bi župan padel z neba in bi prvič slišal o kakovosti naše soli in enemu boljših turističnih produktov v občini. Komu on soli pamet? Sicer pa je to le še eden od biserov v času njegovega mandata. Kaj je s cesto mimo Lucije, ko se poleti magistralka duši v prometu in hrupu. Vas nič ne moti razdelitev Lucije na dva dela, ki ju povezuje en ubog lesen podhod? O teh stvareh se raje razpršite na facebooku, gospod župan!
franko |  29 .09. 2021 ob  10: 00
Zadkovič me je razočaral tudi , ko je zavrnil predor in hitro cesto do lucije. Poleti se domačini vijemo po polžje po stari cesti s turisti. Pa ne bi bilo treba tako.
koko popo |  28 .09. 2021 ob  21: 09
-7
LEP POZDRAV VSEM! PARKA NE DAMO!
jast |  28 .09. 2021 ob  14: 04
še vedno me zanima, kako bodo v prihodnje onemogočili mikroplastiki iz morja , da se meša v našo soljo.....ko bo nekdo v prihodnosti zaradi tega zagnal vik in krik, ji bo vrednost močno padla.....imamo namreč z mikroplastiko zelo onesnaženo morje....smo nekje na vrhu v svetovnem merilu....to se ne vidi na motnosti našega morja, saj je to zaradi našega muljastega dna, fekalna onesnaženost pa je večja pri naših vseh južnih sosedih od hrvaške, grčije, cipra,....saj se npr pri kopanju voha površino vode, ki smrdi in to na njihovih več znanih kopališčih, pa tudi pri nas ni nobenega zaliva, kjer bi se plastična nesnaga nabirala na dnu, medtem, ko je vse južnije slabše kljub kristalno čistemu morju,,,,kristalnost ni vse