UBIJALSKI SPOPAD: Popolnoma sama je v dveh minutah pokončala belega morskega psa (FOTO, VIDEO)

Svet

Ob zalivu Mossel v Južni Afriki se je odvil dramatičen dogodek, ki so ga znanstveniki uspeli zabeležiti s pomočjo objektivov fotoaparatov. Orka je sama, ne v skupini, v pičlih dveh minutah ubila 2,5-metrskega belega morskega psa in požrla njegova jetra. Tako so znanstveniki prvič dokumentirali izjemne plenilske sposobnosti kita ubijalca, ki je šel na lov samostojno. 

Znanstveniki so doslej vedeli, da orke pri lovu na večje plenilce delujejo v skupini in izvajajo zapletene lovske strategije, ki združujejo moč in inteligenco skupine. Vendar pa so raziskovalci v Južni Afriki prvič dokumentirali samostojen napad na velikega belega morskega psa, kar predstavlja izjemen vpogled v plenilske navade teh mogočnih živali, poroča Ansa.

Orko, poimenovano Starboard, ki jo znanstveniki že dlje časa spremljajo zaradi njene značilne hrbtne plavuti, so uspeli zabeležiti med izjemnim lovom na morskega psa. "Prvič smo lahko dokumentirali napad kita ubijalca, ki je v zgolj dveh minutah ubil morskega psa ter požrl njegova jetra, ki so bogata z lipidi," je izjavil izredni profesor Univerze v Sieni in direktor Centra za študij morskih psov – Znanstvenega inštituta Massa Marittima, Primo Micarelli.

Dogodek je posnel Micarelli skupaj s Francesco Romano Reinero in ekipo, ki so opazovali sceno z ladje. Alison Towner z Oddelka za ihtiologijo na Univerzi Rhodes v Južni Afriki je pojasnila, da opazovanje razkriva dinamiko samotnega lova ork, ki se razlikuje od običajnih kooperativnih lovskih strategij v regiji. To odkritje je po njenem mnenju revolucionaren vpogled v plenilsko vedenje te vrste kita in bi lahko bilo povezano s hitrimi spremembami v lokalnem ekosistemu.

Strokovnjak za morske sesalce, Luke Rendell z univerze St. Andrews, je dejal, da je šlo za res čudovito opazovanje vedenja orke, ki je lovila sama. Opozoril je na spretnost napada, ki je bila izjemna. V preteklosti so znanstveniki že dokumentirali napade ork na bele morske pse, vendar so bili ti vedno izvedeni v sodelovanju več ork. To zadnje opazovanje pa kaže na to, da so lahko tudi posamezne orke izjemno učinkovite plenilke v boju za preživetje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vid |  04 .03. 2024 ob  07: 41
Pozornost mi je pritegnila zavita hrbtna plavut orke. To deformacijo pogosto vidimo pri zivalih ki so zivele v ujetnistvu, akvarijih itd. Je to mogoce vplivalo na to da je ta orka bila sama? Spomnimo se na film Free Willy. Orka Keiko je po koncanih snemanjih zivela v zagrajenem zalivu na otoku pred Islandijo, ko so jo izpustili se je zvecer vracala sama ker jo skupine ork niso sprejele.