TZP NA POTI V BOLJŠE ČASE: Juriševič zadovoljen z veliko podporo njegovi pobudi, Kraševec ni "a priori proti"

Piran

Že v začetku letošnjega leta je Odbor za turizem in druge gospodarske dejavnosti občine Piran na 5. redni seji razglabljal o pobudi občinskega svetnika iz vrst SD Marka Juriševiča. Slednji je namreč predlagal spremembo ureditve Turističnega združenja Portorož (TZP) in ustanovitev Javnega zavoda za turizem Portorož (JZT). Na včerajšnji seji je bil sklep za preoblikovanje TZP sprejet. Za odziv smo vprašali pobudnika, Juriševiča, in prvega nadzornika TZP Franca Kraševca.

Spomnimo, občinski svetnik Marko Juriševič je že na omenjeni 5. seji januarja letos predstavil svoj pogled na proračun Turističnega združenja Portorož, k razmisleku o vlogi trenutne organiziranosti in ureditve TZP kot gospodarskega interesnega združenja (GIZ) pa je pozival že lani. Po njegovem mnenju TZP ne sledi več potrebam turizma, saj da je bil "ustanovljen v drugačnih okvirjih iz tedanjih potreb v nekem drugem času". Kot prednosti Javnega zavoda za turizem je izpostavil bolj transparentno poslovanje, nadzor porabe javnega denarja, "potrebni so javni razpisi in jasno se vidi, kam gre denar, razširi pa se tudi odločanje na širši krog turističnih deležnikov".

Juriševič, sicer tudi lastnik Hotela Marko, je že pred časom izpostavil tudi, da TZP porabi 60 odstotkov sredstev samo za lastno delovanje. "Prepričan sem, da je sedaj najboljši čas za spremembo," je še dejal in pokazal na Ljubljano, Bled in Koper kot primere dobre prakse, kjer imajo uspešne javne zavode. "Ob dejstvu, da občina vplača milijon evrov, se mi zdi nesprejemljivo, da kot svetniki ne moremo pridobiti podrobnejših informacij o poslovanju," poudarja. TZP je namreč po dvigu turistične takse iz 800 oziroma 900 tisoč evrov proračuna nenadoma pridobil preko 1.200.000 evrov, bistvene razlike v programu pa kljub bistveno višjim sredstvom ni bilo.

Včeraj je bil, na predlog vložene razširitve dnevnega reda s strani svetniških skupin Občinskega sveta Občine Piran SD Piran-Pirano, GZOP in Levica, večinsko sprejet sklep o statusno-pravnoorganizacijskem preoblikovanju Turističnega druženja Portorož, g.i.z. v drugo pravno osebo javnega prava, so na družbenem omrežju sporočili iz SD Piran-Pirano.

Kot so zapisali, so "postavljeni temelji za novo obliko lokalne turistične organizacije, ki bo organizirana v obliki pravne osebe javnega prava in bo zagotavljala delovanje in poslovanje, ki je podvrženo številnim predpisom, ki delovanje urejajo podrobneje in strožje, kot to velja pri pravnih osebah zasebnega prava, kar je TZP".

Na ta način bodo, tako navajajo, vidni tokovi denarja in plačil preko ERAR-ja, postopki nabave in naročanja pa bodo podvrženi javnemu naročanju, potrebni bodo razpisi, ki so po njihovem mnenju "nujni, ker vplačujemo več kot en milijon evrov javnega denarja neposredno iz proračuna".

Včeraj sprejeti sklep nalaga županu in občinski upravi, da v roku treh mesecev pripravi osnutek za novo obliko lokalne turistične organizacije, ki bo v celoti prevzela naloge Turističnega združenja Portorož, so še navedli.

Kraševec: "Nisem a priori proti"

"Moje mnenje je, da je to lahko tudi v redu, v kolikor se bo to reševalo celostno. To pomeni, da se v to vključi tudi Avditorij Portorož in ostale deležnike in da se bo dejansko delalo s ciljem, da se nekaj dobrega naredi za destinacijo. To je dobra plat in če je to iskren namen, potem to podpiram," pa včeraj sprejeti sklep komentira prvi nadzornik TZP Franc Kraševec.

"V kolikor pa je to samo za pridobivanje političnih točk pred naslednjimi volitvami, potem tega ne podpiram. Turistična sezona bo prišla hitro in po mojem globokem prepričanju in več kot triletnem nadziranju, vem, da je TZP delal dobro in da destinacija rabi takšno zadevo," nadaljuje Kraševec. "Po eni plati sem razočaran, po drugi plati pa imam visoka pričakovanja. Če bodo zdaj pristopili celostno in strukturirano in postavili novo zgodbo, v katero bodo vključeni vsi deležniki, z jasno vizijo in jasnimi cilji, potem se lahko zgodi nekaj dobrega in nisem a priori proti," poudarja. Skeptičen pa je do tega, ali je čas pred volitvami primeren za to.

Franc Kraševec

"Pobudniki so izpostavili tudi primer Bleda, kjer pa so poskrbeli za vse zaposlene. Zato bi si tudi v tej celi zgodbi želel, da bi se pristopilo na način, da bi se poskrbelo za vse zaposlene, da ne bodo potem največje žrtve te zgodbe, in sicer v tem smislu, da se jih prezaposli, kot je povedal tudi pobudnik, in postanejo javni uslužbenci," je zaključil Kraševec.

Juriševič zadovoljen s tako široko podporo

"Bistvo tega je zaščita javnega interesa, občani so namreč od nas zahtevali, da se pristopi k bolj transparenti obliki javne organizacije, to pa je bila tudi tiha zahteva večine turističnih ponudnikov," uvodoma pripoveduje prvopodpisani pod predlog, Marko Juriševič. Kot opozarja že od leta 2019, bo delovanje organizacije kot osebe javnega prava "enakopravno in pravično za vse ponudnike", saj bo nova organizacija "delala za vse, ne samo za člane".

Marko Juriševič

"Očitno se je zdaj prepoznalo, da je predlog dober," navaja Juriševič in dodaja: "Zelo sem zadovoljen s tako široko, več kot dvotretjinsko podporo, ki jo je predlog prejel v občinskem svetu."

Izmed dvajsetih je namreč predlog podprlo kar 17 občinskih svetnikov.

Kaj sledi? "Časovnica, ki jo pričakujem za uveljavitev sklepov iz predloga je naslednja: tri mesece za pripravo osnutka odloka, najdlje še dodatne tri mesece za potrditev odloka in sprejem na občinskem svetu ter prehodno obdobje prenosa nalog iz sedanjega TZP, da najkasneje spomladi, torej še pred novo turistično sezono zaživi nova oblika lokalne turistične organizacije občine Piran," zaključuje Juriševič.

Predlog Razširitev Dnevnega Reda - 25. Redna Seja 09.11.2021 - PDF by Neja Jerebičnik on Scribd

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija