Twitter v svojem prvem javnem četrtletju posloval z izgubo

Družabno omrežje Twitter je v svojem prvem četrtletju z delnicami na borzi pridelalo 511 milijonov dolarjev izgube, vendar predvsem zaradi stroškov, ki so nastali z uvodno javno prodajo delnic, ki se je začela novembra lani.

Kljub pomanjkanju dobička pa so delnice Twitterja, ki ima večino svojih uporabnikov zunaj ZDA, še vedno precej dražje, kot so bile ob začetku javne prodaje. Na borzo so prišle s ceno 26 dolarjev, ki je krepko rasla vse do 26. decembra, ko je bila delnica vredna 74,73 dolarja. Od takrat naprej se cena niža in v sredo, po objavi poslovnih rezultatov, se je delnica v podaljšanem borznem trgovanju pocenila za 11 odstotkov na 58,65 dolarja.

Twitter je imel v zadnjem lanskem četrtletju kar 406 milijonov dolarjev stroškov, povezanih z javno prodajo delnic. Večinoma je šlo za plačila zaposlenim v obliki delnic. Zato je izguba v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2012 narasla z 8,7 milijona dolarjev oziroma sedem centov na delnico na 511 milijonov dolarjev oziroma 1,41 dolarja na delnico. Prihodki so v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2012 narasli s 112 na 243 milijonov dolarjev, kar je preseglo napovedi analitikov.

Podjetje z 2700 zaposlenimi je v zadnjem četrtletju lanskega leta uspelo zvišati število rednih mesečnih uporabnikov za 30 odstotkov na 241 milijonov. Vendar pa je v primerjavi s tretjim četrtletjem lani število novih rednih mesečnih uporabnikov naraslo le za devet milijonov. Prejšnja tri četrtletja je Twitter dodal povprečno po 16 milijonov novih uporabnikov. Za primerjavo, družabno omrežje Facebook ima 1,23 milijarde rednih mesečnih uporabnikov.

V celotnem letu 2013 je Twitter pridelal 645,3 milijona dolarjev izgube. Prihodki so znašali 664,9 milijona dolarjev. V tekočem četrtletju podjetje napoveduje med 230 do 240 milijonov dolarjev prihodkov.

Deli novico: