TVEGAN ŠOPING V TRSTU: Astronomska kazen, če nimaš potrdila o testiranju!

Trst

Hrvati, ki nakupujejo v Italiji, tvegajo visoke denarne kazni. Karabinjerji so po opisanih izkušnjah pristopili do njih in zahtevali potrdilo o testiranju na covid-19, ki ni starejše od 72 ur. Globa znaša 400 evrov, v Trstu pa morajo opraviti še testiranje. Če je test pozitiven, sledi dodatna kazen.

Za Hrvate se lahko nakupovanje v Trstu spremeni v pravo nočno moro. Kot je povedal eden izmed njih za portal Glas Istre, so jih na izhodu iz nakupovalnega središča Montedoro ustavili karabinjerji. Zahtevali so dokumente in jih pospremili do avtomobila, nato pa so zahtevali potrdilo o testiranju na covid-19, ki ni starejše od 72 ur. Ker potrdila niso imeli, so plačali kazen v višini nekaj sto evrov, je povedal Puljčan, ki je želel ostati anonimen. Po koncu postopka so jih pospremili, da zapustijo državo.

Kot piše portal, je pri tem najbolj zanimivo, da lahko Hrvati do Italije pridejo brez težav. Čeprav so slovenski mejni policisti pred najnovejšim odlokom, da se Istranom in prebivalcem obmejnih krajev dovoli vstop v Slovenijo, dosledno izvajali kontrolo na meji.

Slovensko-hrvaško mejo tako od danes Hrvati lahko prehajajo brez težav. Težave nastanejo, ko pridejo v Italijo.

Druga sogovornica, ki je morala narediti test, se je med čakanjem na rezultat s soprogom odpravila kupiti hrano. "V Italiji sva bila pred dvema tednoma. Test smo imeli opravljen, ker je bil naš prijatelj okužen. Bili smo v dveh trgovinah v središču Trsta. Zaustavljali so pri zadnjem semaforju na poti iz mesta, za muzejem, tako da nisi mogel pobegniti," je opisala za istrski portal.

Kot je dejala, njih niso zaustavili in opravili kontrole, ker je karabinjer v tistem trenutku gledal v drugo smer. "Če bi videl hrvaške registrske tablice, je vprašanje kaj bi bilo. Ko sva se vračala domov, jih ni bilo vse do stare italijanske meje. Tam so zmeraj in se moraš zaustaviti," je dodala.

Tretja potnica je opozorila, da ni vredno tvegati, razen "če imaš 500 evrov viška".

Kot so potrdili na sedežu karabinjerske službe, znaša kazen 400 evrov po osebi, ob tem pa te pospremijo do središča Trsta, kjer moraš opraviti testiranje. Če je test pozitiven, plačate dodatno kazen zaradi ogrožanja zdravja drugih ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija