Turška baklava zaščiten proizvod v EU

Kulinarika

Medtem ko se Turčija že leta trudi približati Evropski uniji, je njena hrana to očitno dosegla brez težav. Danes je turška baklava namreč pridobila evropski zaščiteni status. Baklava iz Gaziantepa, sladica iz vlečenega testa, zdroba in pistacij, je tako prvi turški proizvod, ki je pridobil ta status.

Turška sladica je sicer eden od 16 proizvodov, ki ne prihajajo iz EU, med katerimi je tudi čaj Darjeeling iz Indije. Evropska komisija je danes priznala tudi posebni status nekaterih proizvodov iz Grčije in Velike Britanije.

Zaščitila je grški češnjev paradižnik s Santorinija, ki je značilno sladek predvsem zaradi dolgotrajne izpostavljenosti soncu in vulkanske prsti. Paradižnik se je tako med drugim pridružil siru feta. Velika Britanija pa je dosegla zaščito Yorkshirskega Wensleydaleja, kremnega belega sira, ki ga že od 11. stoletja izdelujejo v Severnem Yorkshiru. Sir se pridružuje drugim proizvodom, kot je škotski divji losos.

Turčija se za članstvo v EU uradno poteguje že od leta 1987, vendar pridružitveni proces od takrat le počasi napreduje. A njena živila so očitno zelo priljubljena v tujini. Med drugim se je turška kava letos uvrstila na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.