TURIZEM V RAZCVETU: Na Turistici vse več povpraševanja

Slovenija

Na letošnjih informativnih dnevih so se na fakultetah in višjih šolah za gostinstvo in turizem večinoma razveselili nekaj večjega obiska kot v preteklih letih. Med drugim izpostavljajo zanimanje dijakov za izobraževalne programe s področja velnesa, pomembne so tudi mednarodne izkušnje.

Slovenski turizem podira rekorde, turistični delavci pa v zadnjih letih vse glasneje opozarjajo na pomanjkanje dobrih kadrov. Za panogo je zato zagotovo spodbuden podatek, da so informativni dnevi na fakultetah in višjih šolah za gostinstvo in turizem pritegnili nekaj več dijakov.

"Glede na prejšnja leta smo letos opazili večje povpraševanje po študiju turizma na naši fakulteti," so povedali na portoroški fakulteti za turistične študije Turistica. Veliko zanimanja so zaznali že na predstavitvah na srednjih šolah in na sejmu Informativa, nekaj več dijakov pa jih je obiskalo tudi na informativnih dnevih.

Na Turistici beležijo porast zanimanja za univerzitetna študijska programa turizem in kulturni turizem, še vedno pa je veliko zanimanja tudi za visokošolska strokovna programa management turističnih podjetij in management turističnih destinacij.

Ker od lani študijski program management turističnih podjetij ponujajo tudi v angleškem jeziku, jih je obiskalo oz. stopilo v stik z njimi tudi nekaj tujih dijakov. Nekateri dijaki iz tujine, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, pa se odločajo tudi za študij v slovenskem jeziku. Na univerzi jim ponujajo tudi tečaj slovenščine.  "Na Turistici imamo tudi bogato mednarodno dejavnost in vsako leto beležimo večje število študentov, ki se odločijo za študijsko izmenjavo ali opravljanje prakse v tujini," so še povedali v Portorožu.

 

Deli novico:

Opop |  20 .02. 2018 ob  11: 48
Kebab nasproti Kempinskega hahahohhohihii
Vladoiu |  19 .02. 2018 ob  12: 31
Pri naših najljubših sosedih je firma uredila štiri hotele za personal. Trije obroki dnevno, dvoposteljne in enoposteljne sobe, PlayStation, skupni prostori... In tisoč evrov plače... Pred petimi leti smo se jim smejali, zdaj bomo hodili počasi delat tja... Ampak važno, da imamo mi vrhunske strokovnjake iz turistike, vsi študirani še dodatno v Švici in preko veze zaposleni kot direktorji po obalnih hotelih. Večina njih pa tako misli, da natakarji in kuharji na drevesih rastejo...
Ferdo |  19 .02. 2018 ob  12: 11
prodajajo meglo. 1. Za tistih 10 hotelov, ki imamo ne potrebujemo 100 managerjev turizma.
2. primanjkuje kadrov v gostinstvu. ma nemoj pojdite vi delat za 822 eur na mesec cele dneve poleti, za prasznike itd... dej kelnerju 1800 eur na mesec pizda skopuska kapitzalisticna, pa bo ! ma daj ande kagar pametnajkovici turizma.
Čarli |  19 .02. 2018 ob  11: 50
kaki dobri kadri neki dejte nehat no. kar veliko je takih ki imajo že magisterije v rokah pa se neznajo obrnit.
@šerif |  19 .02. 2018 ob  11: 21
se strinjam s tabo, koliko praktičnega znanja za vodenje hotelskih oz.turističnih objektov ali družb ima kader, ki je končal turistico ? lepa obleka s kravato , kostimi in salonarji ne pomenijo znanje
Obala |  19 .02. 2018 ob  08: 01
je nazadovala.
Loipersdorf |  19 .02. 2018 ob  07: 59
Še prej pa naše managerje na en šnel kurs v Avstrijo, da vidijo kaj pomeni urejenost kopališč, sob,...to znajo Avstrijci tržit...sobe so pa drage, ampak upravičeno, saj imajo kaj za ponudit.
Šerif |  19 .02. 2018 ob  07: 52
11
Pomanjkanje dobrih kadrov se čuti v poklicu kuhar ,natakar ,sobarica ne pa v kadru ki prihaja s turistike .Vsi bi bili menegerji in prodajali meglo ter uničevali hotele zaradi nesposobnosti .
Če se že šola hvali z povečanim povpraševanjem vpisov bi se lahko tudi pohvalila koliko jih je dobilo poklic v svojem izobraževalnem profilu po končanem šolanju na tej šoli .To me res zanima .