TUNIZIJSKI PODJETNIK ODKRIL STARODAVNO SKRIVNOST: Kako se izdela dragoceno kraljevsko barvilo, ki stane do 3400 evrov na gram!

Svet

Tunizijec Mohamed Ghassen Nouira je odkril dele lokalne skrivnosti, povezane s starodavnimi cesarji - kako iz črevesja morskih polžev narediti drago in redko vijolično barvo. Ta je bila simbol moči in prestiža, tradicionalno namenjena kraljevim ter cesarskim oblekam. Barvilo stane tudi do 3400 evrov na gram, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nouira, ki vodi svetovalno podjetje, je najprej drobil celotne lupine teh morskih mehkužcev, s pomočjo katerih se proizvede dragocena barva. Želja, da bi izdelal barvilo, je v njem vzniknila leta 2007, ko je na tunizijski plaži našel lupino, ki je izpuščala vijoličnordečo barvo. "Pomagali in spodbujali so me strokovnjaki za barvila, arheologijo, zgodovino in kemijo, a nihče ni poznal postopka," je dejal Nouira.

Po letih eksperimentiranja sedaj uporablja kladivo in majhen kamnit terilnik, s katerima previdno odpre koničaste lupine morskih polžev. Naslednji korak je varovana skrivnost že stoletja. Izdelava barve je bila po besedah Alija Drina iz tunizijskega Nacionalnega inštituta za dediščino med glavnimi viri bogastva v Kartagini in Rimskem cesarstvu. "Proizvodnja je bila pod nadzorom cesarjev, saj je večala cesarske finančne zaloge," je dejal Drine.

Barvilo, znano tudi po imenu Tyrian purple po pristaniškem mestu Tyre, je visoko cenjeno še danes, saj ga izdeluje le peščica, med njimi nemški slikar in navdušenec nad Japonsko, vsak s svojo skrito metodo. Barvilo kupujejo zbiratelji, umetniki in raziskovalci, njegova cena pa se giblje med 2400 in 3400 evri na gram. Nouira je postopek izdelave izpopolnil med letoma 2013 in 2014, po poročanju AFP pa je razkril, da za en gram čistega vijoličnega barvila potrebuje sto kilogramov morskih polžev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija