TUDI V SLOVENIJI KMALU OBVEZNE ALKOKLJUČAVNICE: A zaenkrat le za določena vozila (ANKETA)

Slovenija

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da je v predlog Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje od 2023 do 2030 vključena uvedba alkoholnih ključavnic v vozila javnega potniškega prometa, proučujejo pa tudi možnost obvezne vgradnje alkoključavnic za voznike povratnike, ki jim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zaradi alkohola.

Vozniki novih modelov avtomobilov si lahko že zdaj samoiniciativno vgradijo v svoje vozilo t. i. alkoholno ključavnico (t. i. alcolock), če radi zahajajo med veseljake in se za tem usedejo v avto z namenom vožnje. Ta naprava jim namreč prepreči vžig motorja, če avtomobilski alkotest preseže zakonsko omejitev ravni alkohola, kar preverja v avto nameščen senzor.

Od lanskega julija so, skladno z evropskimi predpisi, vsi novejši modeli vozil na evropskem trgu opremljeni s standardiziranim vmesnikom, ki olajšuje vgradnjo blokirne naprave za primer uživanja alkohola kot dodatne opreme v motorna vozila. To velja tako za osebne avtomobile kot tudi za lahka in težka tovorna vozila ter avtobuse.

Zaradi njene učinkovitosti se vse več evropskih držav odloča za zakonsko obveznost namestitve alkoključavnice za določene kategorije vozil ali voznikov, zlasti povratnikov, ki so bili že kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola; to na primer uvaja Italija; tudi druge države takšno napravo že uvajajo kot obvezni del avtomobilske opreme v vozilih javnega prevoza, za šolske avtobuse in gospodarska vozila, zlasti večje tovornjake.

Ker se tudi Slovenija sooča s perečim problemom posledic vožnje pod vplivom alkohola, bo po napovedih ministrstva za infrastrukturo tudi naša država sledila tej praksi in za začetek določila obvezno vgradnjo alkoključavnice v vozila javnega potniškega prometa, po vsej verjetnosti pa tudi v tovorna vozila.

"V sodelovanju s strokovno javnostjo ter upoštevanjem dobrih mednarodnih praks smo v predlog Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje od 2023 do 2030 vključili uvedbo alkoholnih ključavnic v vozila javnega potniškega prometa in vzpodbujanje vgradnje alkoholnih ključavnic v vozila, ki opravljajo prevoz tovora," so potrdili za Regional.

Poleg tega napovedujejo tudi zakonske spremembe, ki bodo med drugim predvidele obvezno vgradnjo alkoključavnic za voznike povratnike. "Redno spremljamo novosti oziroma dodatne možnosti sprememb in nadgradnje zakonodaje na tem področju, predvsem vezano na kaznovalno politiko, znižanje dovoljene stopnje alkoholiziranosti ter vgradnjo alkoholnih ključavnic za voznike povratnike," najavljajo na ministrstvu.

Za mnenje smo povprašali tudi Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS), kjer pozdravljajo vse spremembe, ki bi lahko prispevale k večji prometni varnosti. Kot poudarjajo, bi zakonodaja morala biti usklajena oziroma slediti "tehnološkemu napredku v avtomobilski industriji, kamor sodijo tudi novi varnostni pripomočki v vozilih", med njimi tudi inštalacija za vgradnjo alkoholne ključavnice.

"O tem, kot tudi o nekaterih drugih ukrepih za obvladovanje tega problema, se že (pre)dolgo razpravlja. Pristojne institucije bi morale narediti vse, kar je v njihovi moči, za vzpostavitev sistema, ki bi povzročiteljem prometnih nesreč pod vplivom alkohola preprečeval vožnjo," so prepričani v AMZS, čigar stališče glede te tematike ostaja nespremenjeno.

"Predlagali bi, da se ob morebitnih prihodnjih spremembah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) alkoholne ključavnice zakonsko opredelijo. Še toliko bolj, ker je AMZS analiza prometne varnosti za leto 2022, tako kot že vrsto let zapored, znova pokazala, da je alkohol (v prometu) še vedno velik problem," ob tem opozarjajo.  

Kaj pa vi menite o tem? Svoje mnenje nam sporočite v spodnji anketi. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jast |  31 .07. 2023 ob  09: 07
-1
bo potnik rignil, meni pa avto ne bo vžgal?!
vseved |  30 .07. 2023 ob  17: 47
Če bo to zmanjšalo pijanih za volanom,je dobrodošlo. Itak pa bodo proti pijanci in narkomani.
Kaj te briga  |  30 .07. 2023 ob  10: 37
-1
Zame bo pihnil prijatelj! ????????
Ištrijan |  27 .07. 2023 ob  19: 35
Super predlog! Se bo promet pri nas krepko zmanjsal.
ManofSteel |  27 .07. 2023 ob  19: 07
-4
Pazi anketo in glej kaj bi folk uvedel za vse voznike bwahahahaha...hej, kaj bi mislite, da bo to država plačala ali kako že?!
In navsezadnje zakaj bi jaz moral imet nekaj, če sploh ne pikem alkohola in še manj konzumiram drogjQuery112307450780253326765_1690477373858?
Fakingretardiranci
manemebasat |  27 .07. 2023 ob  13: 49
24
Potem pa se politike na kokain test!