Tudi v Sloveniji imamo sužnje

Piran

V Sloveniji je stanje na področju boja proti trgovini z ljudmi še vzdržno, a smo začeli nekoliko stagnirati, je na okrogli mizi v Kopru opozoril nacionalni koordinator za to področje Sandi Čurin. Varuhinja Vlasta Nussdorfer je izpostavila težavnost dokazovanja takšnih kaznivih dejanj.

Na okrogli mizi o boju proti trgovini z ljudmi, ki jo je v okviru projekta Učenci proti senci - Ustavimo trgovino z ljudmi! organiziral Pravni center za varstvo človekovih pravic smo izvedeli, da je stanje v Sloveniji še vedno vzdržno, saj policija in tožilstvo opravljata svoje delo, aktivna je tudi civilna družba s programi pomoči žrtvam.

Med žrtvami obstajajo tri poglavitne kategorije: državljanke tretjih držav, ki se legalno zaposlijo v nočnih klubih in jih nato silijo v prostitucijo; državljanke EU, ki nimajo urejenega statusa in so prisiljene v prostitucijo na bolj skrit način; ter romska populacija, ki je prisiljena v beračenje, je še navedel nacionalni koordinator.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je opozorila na težavnost dokazovanja trgovine z ljudmi oz. prisilnega dela. Tako imajo žrtve prostitucije marsikdaj navidezno svobodo gibanja, čeprav jih njihovi "gospodarji" natančno nadzorujejo.

Beda in sramota |  04 .10. 2013 ob  08: 28
vse inštitucije od varuhinje do predsednika države vedo za brezmejno izkoriščanje a jim je vseeno. Edino, kar naredijo je, da se pojavijo v medijih, da to obsodijo in si z všečnim nastopom malo dvignejo zbledelo poprečje, zbledelo sliko. Takšnih politikov ali strokovnjakov, predvsem pa organov pregona ne potrebujemo. Če jih ne bi bilo bi se stanje že zdavnaj uredilo, tako pa ostajajo izkoriščevalci/lopovi pod legalno zaščito države in njenih organov.
Nesmiselno je, da se o problemu govori a ne ukrepa, zato gospa varuhinja sram naj vas bo, ker sem verjel, da ste poštena in iskrena oseba, ki bo naredila vse, da se izkoriščanje od delavcev v Luki in naprej neha. Gospa Nussdorfer verjamem, da je stolček preveč udoben in se mu je težko odreči. Želim vam lep spanec gospa varuhinja in tudi vašim prijateljem v nedelu, mi smo itak navajeni na slab in neudoben spanec.
Hojk |  02 .10. 2013 ob  00: 49
Clovek ne slisi vec kake humane ali clovekoljubne novice is tega dela sveta.
k |  02 .10. 2013 ob  00: 36
Za tiste, ki so v suzenstvo najbrz ni vzdrzno.
Mogoce je se vzdrzno za tiste, ki vzdrzujejo taknso situcijo in jih agancije za clovekove pravice premalo gnjavijo.