TUDI V PORTOROŽU PONOVNO ZAGANJAJO ZRAČNI PROMET: To so varnostni ukrepi, ki jih bodo morali upoštevati

Piran

Letalski prevozniki pozdravljajo včerajšnjo odločitev vlade, da sprosti omejitve letalskega potniškega prometa. Od danes je tako znova dovoljen letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji, in sicer tako iz držav EU kot iz drugih držav. Bo pa do 12. junija še veljala prepoved mednarodnega prevoza potnikov na lokalna letališča. Kako so pripravljeni na ponovni zagon prometa, smo preverili v Aerodromu Portorož.

Na letališčih za mednarodni zračni promet, tudi portoroškem, so prejeli navodila s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki določajo, da mora biti varnostna razdalja med potniki vsaj 1,5 metra. Na tleh morajo biti talne oznake, potnike pa se usmerja z usmerjevalnimi trakovi.

Zaposleni na letališčih morajo imeti nameščena zaščitna stekla, uporabljati zaščitne maske in rokavice, pri pregledu potnikov pa tudi zaščitna očala.

Vsak potnik mora zagotoviti svojo masko

Vsak potnik je dolžan zagotoviti svojo masko, ki jo mora nositi v potniškem terminalu, pri procesu vkrcavanja in izkrcavanja, prevozu z avtobusom in v drugih zaprtih prostorih. Za potrebe potnikov naj bodo maske na voljo v prodajalnah na letališču, je zapisano v splošnih ukrepih NIJZ za letališča.

Pred vstopom v potniški terminal je za vse obvezno razkuževanje rok. Frekvenca razkuževanja prostorov v potniškem terminalu se prilagodi številu potnikov. Potniški terminal je treba večkrat prezračevati in pogosteje čistiti mesta, ki se jih potniki dotikajo.

Za letališče velja omejitev števila potnikov, ki se lahko istočasno nahajajo v potniškem terminalu, upoštevajoč procese prihoda in odhoda potnikov. Pri prevozu potnikov z avtobusom mora biti število potnikov v avtobusu omejeno, zagotovljena mora biti varnostna razdalja, avtobus pa se razkužuje glede na frekvenco uporabe vozila.

Po prihodu v Slovenijo v sedemdnevno karanteno

"Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri povratku iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje Republike Slovenije, to je obvezna sedemdnevna karantena," pojasnjujejo na portoroškem letališču.

Ker v tem trenutku na letališču Portorož ni civilnega letalstva (redne linije, čarter leti), dodatnih varnostnih pregledov potnikov ne izvajajo. Postopke v zvezi s karanteno na letališču, kakor tudi redni nadzor potnikov na letališču, vodi služba mejne policije, so dodali.

Novinarsko vprašanje v zvezi s tem smo naslovili na Generalno policijsko upravo, njihov odgovor pa še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija