TUDI V IZOLI MORJE RDEČE-ORANŽNO: To so pojasnila morskih biologov (FOTO)

Izola

Kot smo že poročali pred dnevi, se je v nekaterh delih Istre morje obarvalo v rdečo-oranžno barvo. To je nekatere domačine v Pulju prestrašilo, a kmalu so sledila pojasnila. Po tem ko je tudi Akvarij Piran prikazal, da se podobno lahko zgodi pri nas, pa se je to tudi zgodilo. Morje v Izoli se je obarvalo.

O pojavu je obvestila in ga tudi pojasnila Komunala Izola na družbenem omrežju Facebook. Kot pravijo, so lahko sprehajalci ob obali izolske ladjedelnice opazili "zanimiv naravni morski pojav - rdeče obarvano gladino morja".

Kot navajajo, jim je ga. Mozetič iz Morske biološke postaje Piran pojasnila, da gre za "klasičen primer rdeče plime"

Kdor se je včeraj sprehajal ob obali izolske ladjedelnice, je lahko uzrl zanimiv naravni morski pojav - rdeče obarvano...

Objavil/a Komunala Izola-Isola dne Petek, 02. april 2021

Gre za pojav, ko se morje rdeče obarva zaradi cvetenja določene vrste mikroalg. "V tem primeru gre za enoceličarja, morsko iskrnico (Noctiluca scintillans)," njeno cvetenje pa je v tem delu leta povsem običajno.

"Celice se nakopičijo ob obali v bolj zavetnih legah, v mandračih, ker jih tja zanesejo tokovi ali valovi in so zato takšne rdeče prevleke dobro vidne sprehajalcem," je še pojasnila. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  03 .04. 2021 ob  12: 33
Folk živi ob murju praktično že celo življenje in še danes ne ve kakšen je to pojav, da morajo celo angažirat mikrobiologe in novinarje. In pol bi se vi radi pogovarjali o pamdemojah, cepivih in zdravim razumom? Hahahahahaha Takšne pojave smo vifevsli že celo otroštvo, ko se.celo niti nismo kopali zaradi cvetenja alg...in še vedno folk sprašuje neumnosti o nečem kar je razvidno že vsakemu otroku od 5 let...hahahah glup narod kot k****