TUDI V DOMOVIH PREBIVALCEV KOPRSKE OBČINE: V Kubedu danes slovesnost Od besede do države

Koper

V Kubedu bo danes potekala prireditev Od besede do države, s katero bodo obeležili 150. obletnico prvega slovenskega tabora v Kubedu. Ob 19. uri bodo odprli prenovljeno hišo pesnika Alojza Kocjančiča, ob 20. uri bo na travniku za igriščem osrednja proslava. Kot piše v vabilu na prireditev, je tabor v Kubedu naznanil velik premik v smeri krepitve narodne identitete in samozavesti slovenskega prebivalstva.

Obdobje pred 150 leti je bilo za ljudi čas optimizma, odločnosti in svojevrstne politične angažiranosti, v okviru katere so lahko javno izražali zahteve po zedinjeni, združeni in avtonomni Sloveniji ter jezikovni enakopravnosti. Edinstvenost časa se je kazala predvsem v enotnosti in složnosti vseh slojev prebivalstva, od intelektualcev do kmetov, ki so se, združeni v ideji o skupni državi, postavili po robu političnim težnjam tedanje oblasti, so zapisali na koprski občini.

Pomembno vlogo pri bujenju slovenskega naroda so imeli predvsem posamezniki, kot je Alojz Kocjančič. Duhovnik, pesnik in pisatelj, rojen v Kubedu, je s svojim delom prispeval velik del pri krepitvi narodne identitete in samozavesti slovenskega prebivalstva. Koprska občina je v čast zavednega Slovenca in Istrana Alojza Kocjančiča obnovila njegovo hišo v Kubedu, hkrati pa v okviru projekta, za katerega je namenila 100.000 evrov, uredila še spominsko sobo in kulturno rezidenco, v kateri bodo lahko gostujoči umetniki v času ustvarjanja tudi bivali.

????Letos obeležujemo 150. obletnico prvega slovenskega tabora v Kubedu, ki je naznanil premik v smeri krepitve narodne...

Posted by eKoper on Saturday, September 19, 2020

Pesnikovo hišo bodo danes uradno odprli, uro zatem bo sledila še osrednja proslava na travniku za igriščem v Kubedu. Prireditev, ki jo je zasnoval režiser Ivan Loboda, bo v luči slabše epidemiološke slike in poostrenih ukrepov potekala tudi virtualno, in sicer bo na ogled na Facebook strani eKoperCapodistria in YouTube kanalu eKoperCapodistria od 20. ure dalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija