TUDI TA VIKEND BO POLICIJA IZVAJALA POOSTREN NADZOR: V vrhu med izdanimi ukrepi pretekli teden tudi Policijska uprava Koper

Slovenija

V minulem tednu je zdravstveni inšpektorat skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3615 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19. Izrekli so 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril in izvedli 91 upravnih ukrepov. Policija pa je med 12. in 18. januarjem izrekla 967 opozoril in uvedla 431 prekrškovnih postopkov.

Tomaž Pečjak

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejal, da je velika večina državljanov pretekli vikend pokazala in dokazala, da spoštujejo ukrepe, ki so namenjeni zmanjševanju možnega širjenja epidemije. Tako ni prihajalo do večjih gneč na priljubljenih izletniških točkah, ni bilo hujših prometnih zamaškov in tudi ne druženja z osebami, ki niso v skupnem gospodinjstvu brez ustrezne medsebojne razdalje oz. uporabe zaščitne maske.

Sicer pa je policija od 14. do 20. januarja na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah osebam izdala skupaj 4307 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 66,8 odstotkov manj kot teden dni poprej. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije in Hrvaške.

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 156 oseb, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v ali tranzit preko Slovenije, kar je za 38,3 odstotka manj kot teden dni prej. To je primerljivo z zmanjšanjem prometa na prehodih v primerjavi s tednom prej.

Med 14. in 20. januarjem so policisti opravili nadzore na 16.046 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Policija zaznava manjše število kršitev odlokov, v preteklem tednu so pri tem izrekli 1247 ukrepov, od tega 906 opozoril in izdali 333 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov, večinoma je šlo za kršitve odloka o pogojih prehajanja meje ali odloka o omejitvi gibanja.

Največ ukrepov je bilo izdanih na območju policijske uprave Ljubljana (423), sledijo Celje (383), Novo mesto (138), Koper (97).

Ob tem je Pečjak napovedal, da bo policija bo tudi ta konec tedna na območju celotne države, ob svojem rednem delu, izvajala poostrene nadzore prometa, pri tem pa bodo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni.

Glede na napovedano odprtje smučišč je opozoril, da so na voljo le osebam, ki prebivajo v statistični regiji, kjer se smučišče nahaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija