TUDI TA DRŽAVA PREKINILA CEPLJENJE Z ASTRAZENECOM: Ženska umrla 15 ur po prejemu cepiva

Svet

Državam, ki so zaradi pojava krvnih strdkov začasno prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, se je pridružila tudi Bolgarija, potem ko je 15 ur po prejemu cepiva umrla ženska.

"Odrejam ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece, dokler Evropska agencija za zdravila ne odpravi vseh dvomov o njegovi varnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil bolgarski premier Bojko Borisov. Tako je Bolgarija postala enajsta država, ki je začasno ustavila cepljenje s tem cepivom, piše index.hr.

Pokojnica je imela težave s srcem

Zdravstveni minister Kostadin Angelov je potrdil, da je 57-letna ženska iz vasi na jugu države umrla zaradi zastoja srca okoli 15 ur po prejemu cepiva AstraZeneca. "To je previdnostni ukrep," je dejal Angelov in pozval vse, ki so cepljeni s tem cepivom, da ostanejo mirni. "Nimamo uradnih podatkov, ki bi dokazovali vzročno-posledično povezavo," je še povedal.

Ženska, ki je umrla 15 ur po cepljenju, je imela v preteklosti težave s srcem in povečano telesno težo. Rezultati preiskave njene smrti bodo znani čez sedem dni, vendar obdukcija ni pokazala nikakršnih krvnih strdkov.

Bolgarija, ki poskuša pospešiti cepljenje, je napovedala, da bo hranila doze cepiva AstraZeneca v skladiščih, dokler traja preiskava, bo pa še naprej nadaljevala cepljenje z ostalimi cepivi.

Cepljenje s tem cepivom proti covidu-19 so v četrtek zaradi varnostnih razlogov začasno prekinile Danska, Islandija in Norveška. Avstrijske oblasti so pred dnevi začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva AstraZenece, razlog pa je bila smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri neki 35-letnici po cepljenju s tem cepivom. Za prekinitev cepljenja s sporno serijo cepiva AstraZenece, ki so jo prejeli v 17 evropskih državah, se je v četrtek odločila tudi Italija, že prej pa so se za to odločile še štiri države - Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg.

Strokovnjaki pravijo, da ni razloga za prekinitev cepljenja z AstraZenecom

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. Ema se je na zaplete odzvala že v sredo in sporočila, da glede na preliminarno preiskavo cepivo AstraZenece ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji. Kot je sporočila, so do 9. marca zabeležili 22 primerov krvnega strdka pri več kot treh milijonih ljudi, cepljenih v evropskem gospodarskem prostoru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  14 .03. 2021 ob  22: 41
te zaplete s koagulacijo krvi in posledično embolije,
je napovedal prof. Sucharid Baghdi

nemci so objavili študije, kako nevaren je virus, kjer so pokazali da spike proteini
sami povzročajo lepljenje celic, zgoščevanje ...
cepivo povzroča, da naše celice proizvajajo te proteine. zanimivo.
4ugoketo |  14 .03. 2021 ob  22: 35
navali, narode, danes je še zastojn.
ali
cepiva ni dovolj, pohitite, prijavite se....
ali
počakajte na vrsto, ne prerivajte se
alfa |  13 .03. 2021 ob  20: 04
zanimivo ,da noben predsednik ali kak poslanec ni umrl v nobeni državi sveta...seveda oni se niSo cepili,saj niso CEPCI
Ištrijan |  13 .03. 2021 ob  17: 50
Se lahko Kazzo in Janša prosim že cepijo z AZ....za njiho zdravje gre!! In naše preživetje....