TUDI PTIČJA GRIPA SE ŠIRI: Potrdili še en primer v Izoli

Izola

Prvi primer ptičje gripe na Obali so pred dnevi zabeležili v Fiesi, nato pa je prišla še novica o novi okužbi v občini Izola. Danes iz slednje prihajajo informacije o še eni, skupno torej drugi okužbi, ki so jo prepoznali pri labodu grbcu, najdenem na rtu Ronek v izolski občini.

Kot kaže, se okužbe hitro širijo, saj so v nekaj dneh zabeležili na območju Obale tako že skupno tretjo okužbo. Na spletni strani občine Izola zato še posebej opozarjajo, da se okužba lahko širi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Prav tako okužbo širimo ljudje z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. 

"Ptičja gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V organizmu povzroči hudo okvaro organov in tkiv, kar privede do njihove odpovedi. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso)," so zapisali. 

"Pomembno je, da rejci perutnine pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnih koli sprememb (pogin, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali) o tem nemudoma obvestijo veterinarja," obvešča izolska občina. Hkrati pa ponovno izpostavljajo, da virus ni nevaren za ljudi.

Največ okužb s ptičjo gripo so v Sloveniji zaenkrat potrdili ravno pri labodih. Ob potrjeni okužbi v občini Piran je tudi tamkajšnji Krajinski park Strunjan objavil posebno obvestilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija