TUDI PRI NAS POMANJKANJE ZDRAVIL: Paciente napotijo celo v sosednjo Italijo (VIDEO)

Koper

V slovenskih lekarnah je trenutno motena oskrba s kar 115 zdravili, za katere se lekarnarji trudijo najti ustrezne zamenjave. Preverili smo, kakšna je situacija v Obalnih lekarnah Koper. Tako kot drugod po Sloveniji je tudi na Obali najbolj motena oskrba z Ospenom.

Na slovenskem trgu prihaja do občasnih pomanjkanj posameznih zdravil in to se postopoma odraža tudi na pomanjkanju zalog v Obalnih lekarnah Koper. Kot je pojasnila direktorica Katja Gombač Aver, je trenutno najbolj motena oskrba z "antibiotično peroralno suspenzijo za otroke Ospen". Na voljo so samo tablete.

"Glede na situacijo se je v iskanju rešitve za ustrezno preskrbo in premostitev trenutnega pomanjkanja pridobilo s strani Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporočila za zdravljenje in prilagojeno odmerjanje Ospen tablet pri različnih indikacijah in starostih otrok."

Občasno pomanjkanje je zaznati tudi pri nekaterih drugih zdravilih, za katere opažajo večje povpraševanje, na primer za zdravljenje alergij. Pri tem manjkajo posamezne oblike z loratidinom, vendar obstajajo možnosti zamenjav, kot je to tudi pri sirupu s paracetamolom. Pomanjkanje nižjih jakosti zdravil s spironolaktonom je trenutno možno premostiti z napotitvijo pacientov v sosednjo Italijo ali izdelavo magistralnega zdravila za otroke.

Kako se v Obalnih lekarnah Koper soočajo s problemi in kako nadomeščajo manjkajoča zdravila?

"Pomanjkanje je praviloma možno nadomestiti z zdravilom drugega proizvajalca. Če gre za skupino medsebojno zamenljivih zdravil, lahko to zamenjavo uredi kar magister farmacije v lekarni, sicer zdravnik predpiše drugo zdravilo z enakim učinkom. Določena deficitarna zdravila se lahko izdela v lekarni kot magistralno zdravilo za posameznega pacienta," odgovarja Gombač Averjeva.

Ena od možnosti je tudi, da na podlagi recepta, predpisanega v Sloveniji, pacient nabavi zdravilo v tujini, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa mu strošek povrne v skladu s pravili, ki urejajo obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

V Obalnih lekarnah Koper spremljajo napovedi ponovnih prihodov zdravil na trg in povprašujejo pri veletrgovcih o naslednjih dobavah. Prav tako spremljajo začasno pridobljena dovoljenja za promet z zdravili za premostitev občasnih pomanjkanj.

"Tako veletrgovci kot lekarne vzdržujemo zaloge na podlagi preteklih izkušenj in povpraševanj. Vsi pa smo odvisni od imetnikov dovoljenja za promet z zdravilom (proizvajalcev, imetnikov dovoljenj)," še pojasnjuje Gombač Averjeva. Napovedi ponovnega prihoda na trg pri veletrgovcih so za posamezne deficite različne, in sicer od nekaj dni do nekaj tednov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija