TUDI ORBAN: Vseh 27 voditeljev EU podprlo 50 milijard evrov pomoči za Ukrajino

Svet

Voditelji vseh 27 članic EU podpirajo 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino, je po današnjih pogovorih z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pomoč je del revizije dolgoročnega proračuna EU (MFF), ki vključuje še dodatna sredstva za soočanje z migracijami in naravnimi nesrečami.

"Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo o dodatnem paketu pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU," je na družbenem omrežju X zapisal Michel po pogovorih z Orbanom, voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja Evropskega sveta, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob.

Predsednik Evropskega sveta je poudaril, da bo to omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino. "EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajini, vemo, kaj je na kocki," je še zapisal.

Madžarski premier Orban je tako očitno vendarle pristal na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v okviru revizije MFF. Ta vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Po neuradnih informacijah so se dogovorili, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Orban je sicer pred zasedanjem zahteval, da bi pomoč Ukrajini članice potrjevale s soglasjem vsako leto.

Današnji dogovor o reviziji MFF je pozdravila tudi predsednica komisije von der Leyen. "Evropski svet je potrdil naše prioritete. Podpora Ukrajini. Boj proti nezakonitim migracijam. Podpora evropski konkurenčnosti. Dober dan za Evropo," je zapisala na omrežju X.

Revizija dolgoročnega proračuna unije 2021-2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, sicer predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov. V to je poleg pomoči za Ukrajino vključenih dodatnih 9,6 milijarde evrov za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Revizija predvideva še po 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad in za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Za pokritje tega povečanja bodo morale članice prispevati dodatnih 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa bodo pridobili s prerazporeditvami obstoječih sredstev. Za 33 milijard evrov posojil, namenjenih Ukrajini, niso potrebni dodatni prispevki članic niti prerazporeditev obstoječih sredstev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  01 .02. 2024 ob  15: 41
EU (mi!!) je prevzel glavno breme financiranja ukrajinskega naci režima. Orožje se bo kupovalo v ZDA. V ZDA se jim smeji in odpirajo šampanjce - operacija Ukrajina jim je uspela.

To razmer na terenu seveda ne bo spremenilo, Ukarjina se bo še naprej manjšala in krčila, samo dlje bo trajalo in več mrtvih bo. EU-ZDA vojni hujskači biznis.
kokodek |  01 .02. 2024 ob  14: 24
za orožje in vojno je denar, za vse drugo ga ni, škifo!!!!!